Vänsterpartiet aktivast i riksdagen

Vänsterpartiet är aktivast i riksdagen utifrån antalet skridftliga frågor, interpellationer och debatter. Det konstaterar Riksdag och Departement i sitt senaste nummer. Vi leder klart ligan över aktiviteten i riksdagen. Solklart!, skulle jag vilja understryka. RoD har räknat alla IPs och frågor från riksdagens öppnaden fram till den 26 maj. Vänsterpartiet har hitills lagt nästan 6 interpellationer per ledamot, mer än dubbelt så många som tvåan Socialdemokraterna. Med samma tydlighet har vi också pressat regeringen med flest skriftliga frågor nästan 7 stycken per ledamot, även där mer än dubbelt så många som tvåan S.

Jag tog och räknade hur många interpellationer jag själv har gjort, 17 stycken och antalet skriftliga frågor; 36. Snäppet mer än riksdagssnittet skulle man kunna säga… Nu invänder kanske vän av ordning; men är det verkligen så att man ska räkna riksdagsaktiviteten t ex utifrån antalet interpellationer och skriftliga frågor? Nej, det är förstås inte det enda måttet. Men det är en klar indikator på vad man gör. Skriftliga frågor och interpellationer är enligt mig ett av de viktigast verktygen för riksdagen att utöva sin kontrollfunktion. Därför tycker jag att det är viktigt att lägga en del fokus på detta. Mina frågor leder sedan väldigt ofta till debattartiklar och att jag kan fortsätta att utkräva ansvar från regeringen. Precis som det ska fungera i en parlamentarisk demokrati.

Man kan inte låta bli att fråga sig vad de borgerliga ledamöterna egentligen gör? Vad det gäller frågor och IPs är svaret: de gör ingenting. Angående interpellationerna har KD lagt 0,2, C 0,1 och FP och M inte en enda (!) under den undersökta perioden.

Det kan också vara värt att påpeka att RoD också har räknat hur många s k enskilda motioner som har lagts. Där ligger V däremot i botten. Det är bra tycker jag. Enskilda motioner skrivs under av en enda riksdagsledamot och klubbas i princip aldrig igenom i riksdagen. Därför försöker vi i Vänsterpartiet så ofta som möjligt få igenom gemensamma partimotioner. 

Tidningen konstaterar också att Sverigedemokraterna är det minst aktiva oppositionspartiet. Ja, det visste jag redan.


Publicerat

i

av

Etiketter: