Brett förbud mot bisfenol A

Jag frågade miljöministern för några veckor sedan om han avsedde att inkludera fler produkter i sitt planerade förbud mot bisfenol A än bara nappflaskor. Det har ju nyligen uppdagats att bisfenol finns bland annat i de kvitton som vi alla får när vi handlar. Nåt ynka mikrogram förstås, men ändå. När man ser sin egen son tugga på ett sådant kvitto vill man gärna att vår regering ska vidta åtgärder.

När miljöminister Andreas Carlgren blev konfronterad med uppgifterna om bisfenol i kvitton aviserade han ett förbud mot även detta. Han sa till Sveriges Radio 14/10 att han ville se ett ”brett förbud” mot bisfenol. Men i den borgerliga regeringens budget för 2011 talar man endast om ett förbud mot bisfenol A i ”vissa plastprodukter såsom nappflaskor” (s. 49, utgiftsområde 20). Inget ”brett förbud” där alltså.

Men i svaret till mig berättar Carlgren att fler produkter än nappflaskor ska omfattas av det kommande förbudet. Han skriver: ”Det ligger dessutom i uppdragets natur att vid behov hantera ny information som kommer fram under utredningstiden. Därför kommer också eventuella risker med förekomsten av bisfenol A i kvitton att bli belysta i utredningen.”

Det låter ju strålande. Där ser man vad ett radioinslag och en skriftlig fråga kan bidra med. Nu får vi se till att miljöministern verkligen håller sina löften.


Publicerat

i

av

Etiketter: