Ett land av angivare

Washington Post avslöjar idag (refererat i Ekot) att USAs antiterrorverksamhet har vuxit bortom alla proportioner. 850 000 personer är idag involverade i kampen mot terrorismen och har bland annat tillgång till topphemligheter om landets säkerhet och förmodade terrorister. Hela 1300 myndigheter och 2000 privata företag har uppdrag av amerikanska staten att bekämpa terrorn.

I det så kallade kriget mot terrorismen har det blivit allt vanligare att stater och myndigheter går utanför lagens gränser. Målet helgar uppenbarligen medlet. Oskyldiga sätts i fångläger, deporteras, torteras och förföljs. Man undrar i sitt stilla minne vem som för krig mot vem. När ska någon vakna upp i Vita Huset och fråga: ”Har vi inte blivit lika illa som de?”

Det är hög tid att låta det så kallade kriget mot terrorismen få nå sin ände. Terrorism och andra olagligheter kan endast bekämpas inom demokratins ramar. Sverige skulle kunna vara en föregångare och säga: ”Vi är inte med på detta längre. Vi sätter inte upp länder och organisationer på s k terrorlistor. Vi samarbetar inte med de som torterar. Vi lämnar Afghanistan.”

Får vi höra Carl Bildt säga det? Nej, vi får nog vänta till efter valet. Då måste det hända något.


Publicerat

i

av

Etiketter: