Grattis Norge!

Idag den 17 maj kan det vara på sin plats att gratta vårt grannland, Norge: Grattis Norge! Det finns fler skäl än nationaldagen att höja på hatten åt vårt västliga grannland. Med den rödgröna regeringen i Norge förs kanske Europas mest progressiva politik (om man inte tycker den är tillräckligt progressiv säger det nog bara mer om den politiska konjunkturen i dagens Europa).

* Norge var till exempel det första europeiska land att erkänna den palestinska regeringen (utsedd av ett folkvalt parlament), med fullt normala diplomatiska förbindelser till följd. Såvitt jag vet har inget annat Europeiskt land ännu vågat göra det. Sverige har svårt att göra det när vi är en del av EU.

* Norge förfogar över världens största investeringsfond, Oljefonden. Den har också tydliga etiska krav för investeringar, något som följs upp av ett etiskt råd. Nordamerikanska Wal-Mart vet nog idag vad det innebär eftersom Oljefonden för några år sedan drog tillbaka alla sina placeringar i företaget som en kritik mot Wal-Marts antifackliga politik. Money talks.

* Norge har efterskänkt skulderna till en rad utvecklingsländer och är ofta det land på global nivå som för de fattiga ländernas röst. Sverige, med en borgerlig regering och EU som tvångströja, är det svårt att hoppas på något positivt.

Noterar att en norsk författare i DN idag vill ha en union mellan Sverige och Norge. Bra ide, men varför inte en nordisk union rakt av…


Publicerat

i

av

Etiketter: