Regeringen sviker Island

Närmare 94 procent av islänningarna röstade nej till Icesavelagen. Bra! Och bra att den rödgröna regeringen ser ut att sitta kvar. Nu väntar nya förhandlingar med Storbritannien och Nederländerna.

Det är glädjande att en så tydlig majoritet förkastade villkoren för Islands betalningar till spekulanter i Storbritannien och Nederländerna. Det är knappast Islands folk som bär ansvaret för den spekulationsbubbla som har briserat i landet. Ansvaret går snarare att utkräva i en extremt liberal ekonomisk politik. Den tidigare borgerliga regeringen privatiserade exempelvis flera statliga banker. Det var de bankerna som sedan kom att driva på spekulationsekonomin.

Visst är det tragiskt att borgerliga regeringar i Sverige och Danmark inte visar någon som helst solidaritet med Island. Tvärt om, tycker regeringen Reinfeldt att Sverige ska ställa hårdare ekonomiska krav på Island än vad IMF gör. Absurt.

Hög tid för en ny regering med en nordenpolitik värd namnet.

DN, SvT, Attac


Publicerat

i

av

Etiketter: