Vad händer med klimatkonventionen?

FNs klimatkonventions (UNFCCC) generalsekreterare Yvo de Boer avgår till sommaren. Är det bra eller dåligt? De Boer själv kanske inte kommer bli ihågkommen som den som drivit den radikalaste linjen inom klimatkonventionen, däremot är det nog rätt entydigt att han varit en skicklig ledare som räddat klimatförhandlingarna vid fler än ett tillfälle. Konservativa kan nog vädra morgonluft och hoppas att man kan ersätta honom med en lam ledare á la Ban Ki-moon. Det är viktigt att de Boer och andra ser till att detta inte tolkas som en eftergift åt klimatförnekarna bakom climategate.

Ändå kan jag inte låta bli att tycka att hans avgång är logiskt, men den borde ha kommit snabbare. Helst direkt iochmed Köpenhamnstoppmötets haveri. Inte för att jag skyller toppmötesfiaskot direkt på honom (ansvaret finns snarare att hitta hos det usla danska värdskapet och i-ländernas ständiga försök att lägga skulden på u-länderna), men med ett sådant magert resultat är det logiskt om ledaren kliver åt sidan.

UNFCCC har nu chans att förnyas under ett nytt ledarskap. Mitt förslag som ersättare till de Boer är klimatpanelens (IPCC) ordförande, indiern Rajendra Pachauri.

Mark Lynas i The Guardian


Publicerat

i

av

Etiketter: