Bra att inte vara överens om allt

Lyssnade på lördagsintervjun med Lars Ohly idag. Utfrågaren uppehöll sig länge vid frågor kring eventuella oenigheter inom de Rödgröna. Jag tycker Ohly svarade helt rätt: Vi kommer inte vara överens om exakt allt innan valet. Vore vi det skulle vi lika gärna kunna bilda ett gemensamt rödgrönt parti. Tvärt om, tycker jag att det är bra om V, MP och S tillåter varandra att agera som just partier, vart och ett med ett eget program.

Det som vi däremot måste vara överens om är politikens inriktning. Att vi vill upprätta välfärdsstaten, bli världsledande inom klimatfrågor och att vår utrikespolitik ska ta tydlig ställning för utvecklingsländerna och för global rättvisa. Inom detta rymmer sig förstås en mängd överenskommelser och kompromisser. Det är precis vad som pågår just nu. Men att Vänsterpartiet skulle tvingas bedriva en valrörelse med munkavle i några av våra mest centrala frågor bara för att blidka sossarna är otänkbart.

Tvåpartisystem nej tack. Fram för mångfald!


Publicerat

i

av

Etiketter: