Vargdödandet avslöjar djurparkernas brister

I helgen har Skånes djurpark skjutit de tolv vargar som fanns i djurparken. Flera av vargarna hade, trots nya stängsel, lyckats fly från djurparken. Personalen ställer sig frågande hur det hela kunde ha hänt. Jag är inte så förvånad. Vargar är vilda djur som vill leva i flock, röra sig över stora ytor, jaga, para sig, bygga bo och allt annat som vilda djur gör.

Flykten från djurparken visar på vilken stark kraft som finns hos djuren. De vill annat än vara instängda i torftiga miljöer till allmän beskådan. Massdödandet av vargarna borde väcka följande fråga: På vilken etisk grund har människor rätt att överhuvudtaget hålla djur i fångenskap? Varför hålla djur i fångenskap? Artbevarande? Nej. Pedagogiskt syfte för barn och andra? Nej, de lär sig bara att det är OK att utnyttja djur.

Lägg istället resurser på att skapa bättre förutsättningar för vilda djur att leva goda liv. Lägg resurser på att göra t ex bra dokumentärer som barn och andra kan se. Stäng djurparkerna!

Jag är glad att Djurrättsalliansen har polisanmält dödandet.

Aftonbladet, SvT.


Publicerat

i

av

Etiketter: