Köpenhamn och motståndet

Det spekuleras för fullt i danska medier om morgondagens stora demonstration (Tv2, Tv2, Politiken, BT). Kommer den urarta? Kommer aktivister försöka ta sig in på COP15-området? Spekulationerna är tröttsamma och tar fokus från det viktiga som borde sig här i Köpenhamn. Ska vi kunna få ett bindande klimatavtal till stånd?

Nej, det mesta talar nu för att den rika och fattiga världen står långt från varandra. Det avtal som världen så illa behöver är långt borta. Vad kan då vara mer befogat än att storma hela COP15-området?, tycks ett fåtal aktivister resonera. Nätverket Never Trust a Cop (funkar inte för närvarande) säger sig exempelvis vilja storma hela Bella Center, där COP15 utspelar sig. De vill bryta sig in på konferenscentrat och arrangera ett alternativt toppmöte. Kom igen, hur realistiskt är det? Vem helst fattar att det kommer urarta i kravaller. Är det också det som är syftet?

Jag instämmer till fullo i att toppmötet inte levererar vad det borde. Men det är inte Klimatpanelen eller strukturen kring COP15s fel. COP15 är inte G8, World Economical Forum eller ens ett EU-toppmöte. COP15 är FNs klimatpanels stora möte för att komma tillrätta med klimatförändringarna. I jämförelse med andra internationella organ och möten har utvecklingsländerna förhållandevis stort utrymme här. Att värna om klimatkonventionen, UNFCCC, är alltså att värna om en global ordning som är någorlunda demokratisk, ehuru tröttsamt långsam och inte tillräckligt effektiv.

Om man är anhängare av fredlig och öppen civil olydnad, och om man inte tror att en massdemo likt morgondagens räcker, så varför inte slå en symbolisk ring kring hela Bella Center och kräva ett tydligt resultat av förhandlarna? Ingen skulle komma till skada. Alla skulle förstå symboliken: vi väntar här tills ni levererar.

Vad är poängen med en demo som garanterat slutar i våld och upplopp? Jo, den ger en massiv medial uppmärksamhet kring bråk och upplopp. Är det det som driver Never Trust a Cop och andra? Då är man verkligen fel ute.

Själv ser jag fram emot morgondagens stora demonstration. Minst 50 000 pers väntas. Jag ska tala på ett lastbilsflak på väg ut mot Bella Center. En massa, ännu fler än de som just nu är här, svenskar är på ingång. Kul!

Se också Modkraft.


Publicerat

i

av

Etiketter: