Förfärlig dom, men logisk

Arbetsdomstolen har idag meddelat sin dom i den s k Laval/Vaxholmaffären. Facket Byggnads gjorde fel när man vidtog stridsåtgärder för att värna kollektivavtalen. AD går därmed på samma linje som EG-domstolen tidigare.

Domen är helt logisk och i linje med EUs grundfördrag där marknadskraven överordnas grundläggande rättigheter som arbetsrätten. Med EUs marknadsfundamentalism får den sociala dumpingen luft under vingarna. Utländska arbetare har inte rätt till samma lönenivåer och rättigheter som de lokala. Arbetsmarknaden slås sönder. Seriösa företag, i t ex byggbranschen, missgynnas när de som dumpar löner och förmåner tillåts agera med lagen på sin sida. I värsta fall gynnas främlingsfientliga krafter när arbetare från olika länder kan ställas mot varandra.

ADs dom idag är förfärlig, men inte desto mindre logisk när den är i linje med EG-rätten. Det enda raka är att kräva ett tydligt undantag mot EUs fördrag som överordnar arbetsrätten över marknadens frihet. Allt hade varit så mycket lättare om vår regering hade krävt detta innan Lissabonfördraget trädde i kraft. Det var man tyvärr totalt ointresserade av att göra.

Läs gärna Jonas Sjöstedt på temat.
AB, DN


Publicerat

i

av

Etiketter: