Tännsjö svarar om EU

I dagens Flamman svarar Torbjörn Tännsjö, professor i praktisk filosofi och vänsterpartist, på min och Jonas debattartikel om EU-valet. Ett intressant inlägg. Jag vill egentligen ha en form av världsparlamentet med överstatliga beslutsbefogenheter i vissa viktiga frågor (t ex klimatet). Så jag tror vi är rätt överens.

Tännsjö skriver bland annat:

”Kan Holm och Sjöstedt ha missat något i sitt krav om förnyelse? Jag tror det fattas en viktig pusselbit i deras förslag till ny EU-politik. Det känns som om vänstern inte har något bra svar på invändningen att den blivit nationalistisk. EU beskrivs som ett numera nödvändigt ont. Allt gott (demokrati, välfärd och så vidare) finns i nationalstaten. Men det är inte ett rimligt svar på globaliseringens utmaningar!

Mänskligheten står verkligen inför genuint globala problem, som inte kan lösas på nationell nivå, inte heller i fri samverkan mellan oberoende nationer. Det gäller frågor om krig och fred, om global rättvisa, om en hållbar utveckling av vårt klot. Dessa problem kan inte heller lösas av EU.

Problemet med EU är att också det är nationellt till sin strävan (Centern uttryckte det väl då de i den gångna valkampanjen pläderade för upprättandet av en ”god stormakt”). Men ännu en stormakt, i rivalitet med USA, Kina, Ryssland med flera mäktiga nationer, kommer att vara av samma skrot och korn som övriga stormakter och den kommer inte att göra världen fredligare, mera rättvis eller bättre anpassad till nödvändiga miljöhänsyn.”

Läs hela inlägget via länken ovan.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Tännsjö svarar om EU”

 1. Profilbild för Nemokrati

  Jag tror inte att V skall frångå sitt utträdeskrav – tvärtom – däremot göra upp med betongpolitik och ta klart avstånd från våld på vänsterkanten.

  Att göra upp med betongpolitik innebär att sluta vara rädda för att högprofilera kandidater och göra dem mottagliga för personkryss. Vänstern är ju ett av partierna som drivit absolut bäst politik i EU. Detta måste komma fram och synliggöras.

  Ny partiledare är också något som jag tror kan vara bra – eller varför inte två? En man och en kvinna – Jonas Sjöstedt och en till frågan är vem?

  Det var ett misstag att inte bejaka förnyelsepolitiken för några år sen.

 2. Profilbild för Nemokrati

  Kanske fel uttryckt betongpolitik – men i alla fall motståndet mot personkryss och lansering av kandidater i EU-valet. TV-framträdanden är ju A och O. Sen nätet – Eva-Britt Svensson har börjat twittra nu – det är jättebra. Men man hade önskat ännu mer öppenhet via nätet under eu-valet, möjlighet till kommunikation. Gärna också fler personliga bloggar.

 3. Profilbild för Jan-Erik Romson
  Jan-Erik Romson

  Svar till Torbjörn Tännsjö:

  Torbjörn Tännsjö(TT) säger sig önska en överstatlighet på global nivå, kring mänsklighetens ödesfrågor krig och fred, global rättvisa, hållbar utveckling. Men en världsregering finns redan – jag menar förstås det USA, som styr världen och FN, utifrån krav på lojalitet och mänskliga rättigheter – prioritet i nämnd ordning.
  TT pekar på mänsklighetens \

 4. Profilbild för Jan-Erik Romson
  Jan-Erik Romson

  (detta är ett andra försök att lägga in ett svar – den förra texten blev avklippt, varför?)

  Svar till Torbjörn Tännsjö:

  Torbjörn Tännsjö(TT) säger sig önska en överstatlighet på global nivå, kring mänsklighetens ödesfrågor krig och fred, global rättvisa, hållbar utveckling. Men en världsregering finns redan – jag menar förstås det USA, som styr världen och FN, utifrån krav på lojalitet och mänskliga rättigheter – prioritet i nämnd ordning.
  TT pekar på mänsklighetens ”genuint globala problem”, som alltså inte kan lösas på nationell nivå – ”inte heller i fri samverkan mellan oberoende nationer” och inte av EU. Visst håller jag med om att EU är odugligt(bl a därför bör Vänsterpartiet driva frågan om Sverige ut ur detta projekt – finns ingen anledning att vara medlem i en klubb som är värdelös för en själv, samt kostar pengar).

  Men ropen på överstatlighet på global nivå blir en lek med ord eller ett accepterande av det bestående, om man som TT bortser från dagens imperialistiska verklighet.

  TT:s överstatlighet på global nivå, med dagens maktkonstellation, skulle fortfarande styras av USA och deras vänner, vilka annars? Deras nakna nationella särintresen skulle fortsätta att härja fritt.

  Tyvärr TT – det finns inga genvägar i det globala maktspelet – ta ett steg i taget – och första steget mot mänsklighetens befrielse är att vi i solidaritet med människor i utvecklingsländerna (och i eget intresse) stöder deras kamp för freden, demokati och nationellt oberoende(den goda nationalismen) – antiimperialism kallas den kampen.

  Jan-Erik Romson
  Stockholm