Volvo

Har idag besökt Volvo tillsammans med S och MP inom ramen för vår arbetsgrupp för miljö- och klimat. Vi besökte både företagets motortillverkning i Skövde och den stora fabriken i Torslanda, Göteborg. Imponerande med högteknologin, säkerhetstänkandet och den stolthet som verkar finnas bland företagets anställda.

Ska Volvo ha en chans att klara sig i framtiden gäller det att använda just de egenskaperna. På samma sätt som man har lyckats tillverka världens säkraste bilar måste man i framtiden tillverka de klimatvänligaste. Nedläggningen av gastillverkningen för några år sedan och den totala negligeringen av el- och laddhybridbilar straffar sig idag. Konkurrenter i Asien har kommit mycket längre i framtagandet av energisnåla och moderna bilar. Volvos bilar har länge tillhört de mest energislukande i Europa, och de som släppt ut mest koldioxid (med ett snitt på 180 gram/km). De nya dieselmodellerna väcker visst hopp med utsläpp närmare 100 gram/km.

Vad ska hända med företaget i framtiden? Ford, som äger Volvo, vill ju sälja det. Än så länge finns ingen köpare. Volvo vill fortsätta att utveckla nya modeller, och man har förhoppningsvis äntligen insett att det är miljö som gäller. Men det finns inga pengar i företaget för att satsa nytt. Inga banker vill ge lån till ett företag som har så låg kreditvärdighet som Volvo. Vad att göra? I USA går Obama in och köper upp aktiemajoriteten i General Motors. Visst, ambitionen är nog att sälja av när företaget kommit på rätt köl. Men ändok, den amerikanska staten är den störste enskilde ägaren i GM (nu Governmental Motors…).

Om den svenska regeringen ska involvera sig i Volvo tycker jag man ska göra likadant. Se till att få en del av ägandet. Med ägandet kommer också möjligheten att medverka till bilar med en säkerhet i världsklass och att Volvo kan bli ledande också på miljöområdet. Med ett statligt delägande över Volvo skulle man kunna rädda företaget och rädda tusentals jobb. I framtden skulle man också få del av vinsterna, vinster som skulle kunna investeras i miljö och välfärden.

Så skulle en vänsterpolitik för miljön och joben se ut.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Volvo”

  1. Profilbild för Johannes
    Johannes

    Instämmer. Staten borde köpa in sig i åtminstone en del av Volvo.

  2. […] Svenska staten borde istället ha köpt Volvo. 13 miljarder kr är trots allt inte särskilt mycket för den svenska statskassan, som är full efter alla utförsäljningar. Obama förstatligar GM. Varför inte göra detsamma här? […]