Unga och Sthlm – två val ett modernt parti inte kan förlora

Valresultatet innebar en kraftig tillbakagång för vänsterpartiet bland unga väljare. Vi har traditionellt sett alltid varit stora i gruppen unga. Nu blev vi endast femte största partiet i både kategorin förstagångsväljare och 25-30 år. Miljöpartiet fick över tre gånger fler röster än vänsterpartiet bland de unga. Som exempel kan man ta valdistriktet Engelbrekt 11 i Stockholm. Det är där Lappkärrsberget ligger, där en stor del av Stockholms studenter bor. I förra EU-valet fick V och MP ungefär lika mycket, V 16 % och MP 17 %. I år fick vi endast 7,5 %, MP 27 %! Man kan fråga sig varför. Tyvärr tror jag inte att unga upplevde vänsterpartiet som ett modernt parti i det här valet. Även om vi är det i praktiken blev vårt budskap alltför negativt. Vill vi växa som parti måste vi ha de unga med oss, så enkelt är det.
valu_unga.jpg
V gick dåligt hos unga.

Vänsterpartiet har traditionellt alltid varit större i Stockholms stad än resten av landet, så även i det här valet. Men skillnaden var minimal: 5,9 % mot rikssnittet 5,6. MP blev däremot det tredje största partiet i Stockholm, 16,7 %, till och med större än S (15 %). De mer än fördubblade sitt resultat. Här finns mycket av förklaringen till MPs framgång. Vinner du Stockholm vinner du oftast landet. Många av MPs nya väljare kom från oss. Jag mötte själv många väljare som vacklade mellan oss och MP, men i slutändan verkar ha valt MP. Varför? Återigen, MP framstod som modernare och positivare. Man röstar inte bara på ett parti för vilka sakfrågor de driver, utan också för att man vill vara en del av ett positivt flow. Det hade MP. Feministiskt initiativ fick 4,5 procent i Stockholm. Dit gick också många av våra tidigare anhängare.

Hur blir vi stora i Stockholm och andra storstäder? Ett enkelt sätt är faktiskt att se till att alla affischplakat verkligen kommer upp. Det är ett billigt sätt att synas och stärka bilden av att man är ett parti på G. Jag tror också att det var ett stort misstag av oss att inte köpa reklamplats för annonsering i kollektivtrafiken. Det är där vårt folk rör sig. Det är klart att vi skulle kunna avsatt lite pengar till det. Om man inte investerar får man heller inget tillbaka. Jag tror däremot att vi gjorde ett skapligt jobb vad det gäller torgmöten, bemanning av valstugor, flygbladsutdelning m m. Sånt fotarbete har vi alltid varit bra på. Det ska vi självfallet fortsätta med. 

Men det enklaste sättet att vinna såväl Stockholm som ungdomar är att satsa på en radikal och framtidsinriktad politik. Som jag nämnt tidigare blev vårt budskap för mycket av nejsägeri och gnäll och för lite hur vi vill förändra. Man behöver för den delen inte överge utträdelsekravet för att tala om hur man vill förändra EU, men vi måste bestämma hur viktig del det ska vara av vårt budskap.

Andra reflektioner: Alf Svensson inkryssad på Ella Bohlins bekostnad. Ut med en ung tjej, in med en gubbe uppbackad av reaktionära krafter. Det enda positiva i det hela är att Alf Svensson inte kommer sitta längre än ett år. I promise.

Vart går Piratpartiet? Till den liberala partigruppen, Alde, som vill stärka patent och immaterialrätt på de flesta områden? Som vill bygga EU-superstaten och vill ha Lissabonfördraget? Till den Gröna gruppen, som liksom vi i vänstern är motståndare till telekom, Ipred, datalagring, stärkt patent m m, men som är varma anhängare av Lissabonfördraget och som i n t e vill ha folkomröstningar i medlemsländerna om detta? Till oss i vänstergruppen, GUE/NGL? Vi är en konfederal grupp där varje delegation kan rösta som den vill, vi är för frihet på nätet och mot Lissabonfödraget. Piratpartiet har fått en inbjudan om samtal, bollen ligger hos dom. PP bestämmer själva förstås. Vore jag piratpartist skulle jag engagera mig i frågan och inte låta en handfull i partitoppen bestämma. 

Eu-valet var inte heller någon framgång för vänstern i Europa. Förutom vissa framsteg i Portugal, Frankrike, Tyskland tappade vänstergruppen i stort. Troligen landar vi på mellan 32-35 ledamöter mot dagens 41. Om detta har Jonas Sjöstedt skrivit bra, liksom Erik Berg. Rekommenderas.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Unga och Sthlm – två val ett modernt parti inte kan förlora”

 1. Profilbild för Johannes
  Johannes

  Helt rätt. Den dag vänstern slutar att vara ett modernt parti har man inget existensberättigande. Man måste hela tiden ligga i framkant och vilja förändra. Det är faktiskt ett självändamål.

 2. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Holm säger att alla affischer måste upp. I detta val tror jag det kvittar om de var uppe eller nere faktiskt. En personfixerad bild utan budskap. Som inte berättade vad vill v i EU och vad har vi gjort där. Hade affischerna sett ut på det viset skulle jag hålla med Jens. Men nu var de felkonstruerade. Sedan var budskapat dimmigt. Ut ur EU var en paroll. Egentligen är det lite underligt eftersom i flera år sagt att det kravet är vilande. Och nu plötsligt var det en av valfrågorna. Där gick nånting snett i logiken……

 3. Profilbild för gamungtant
  gamungtant

  va då unga väljare?

  hur vet du att de är unga? Har du sett dem?

  Jag brukar oxå skriva i alla opinionsmättningar på nätet att jag är 19 år ung :))

  Det är mitt sätt att motarbeta åldersrasism

  mvh
  Monika 60+