In med djuren i EU-valet

Idag kom senaste numret av tidningen Djurens Rätt. Som vanligt mycket bra. Jag och Micke Gustafsson, kandidat nr 3 på Vs lista, har ett debattinlägg där. Läs nedan.

Djuren en viktig valfråga
Djurens Rätt 2/09

I EU transporteras och slaktas hundratals miljoner djur, år efter år. Över 12 miljoner djur dödas i djurförsök varje år i EU. Och detta är siffror som ökar.  Hur minskar vi dessa siffror och hur gör vi det bättre för djuren? Det borde höra till EU-valets huvudfrågor.

Vänsterpartiets djurpolitik på EU-nivå handlar bland annat om:

Begränsa djurtransporterna. Det är oacceptabelt att djur ses som varor som kan transporteras kors och tvärs mellan länderna. Vänsterpartiet har varit med och initierat kampanjen 8hours – för en åttatimmarsgräns för djurtransporter. Enskilda länder ska kunna få stoppa djurtransporter om man så önskar. Djuren måste överordnas marknaden. Detta kommer vi ta upp när EUs transportförordning ska revideras till hösten.

Minskad köttkonsumtion. Mänskligheten har troligen aldrig ätit så mycket kött som det görs idag. Detta leder till att miljontals med djur tvångsuppföds, transporteras och slaktas varje år. Animaliekonsumtionen är också till skada för miljön och klimatet. Vänsterpartiet vill se en minskad köttkonsumtion. Vi vill avskaffa EUs subventioner till animalieindustrin. Vi vill också att EU integrerar en minskad köttkonsumtion i sin miljöpolitik och djurskyddsdito. På nationell nivå vill vi se ytterligare styrmedel för att få ned köttätandet.

Minska och avskaffa djurförsöken. Varje år utnyttjas över 12 miljoner djur i djurförsök i EU. Vi i vänsterpartiet är besvikna på djurförsöksdirektivet som röstades igenom i EU-parlamentet i maj. När det nu går till andra läsning kommer vi verka för hårdare etisk kontroll av försöken, stopp för försök på primater, ökade satsningar till alternativen samt att EU ska anta en minskningsplan för djurförsök.

Vi ser med oro på allt fler försök från EU att harmonisera lagstiftningen, d v s göra den exakt likadan i hela EU. Vår utgångspunkt är att EU-lagarna alltid ska vara på miniminivå och att de länder som vill ska kunna ha hårdare bestämmelser. På så sätt kan medlemsländerna tävla med varandra om att genomföra bästa tänkbara lagarna för djuren. Det är så ett bra Europasamarbete ska fungera.

Mikael Gustafsson (V), kandidat till EU-parlamentet
Jens Holm (V), EU-parlamentariker


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”In med djuren i EU-valet”

 1. Profilbild för dt
  dt

  Framtiden är redan här, fast vi i Sverige hölls bakom ljuset. Djurförsök fortsätter och nu har de börjat på lika ofrivilliga och oanande människor som test-och kalibreringsobjekt för nytt mjukvara i BCI (Brain Computer Interface).
  Läs vidare på
  http://www.bionicgate.org
  och Spread the word!!! Ju fler som vet, lättare det blir att få stopp på dom som gömmer sig bakom lagen och leker på kostnad av andras mental hälsa och liv. Syntetisk telepati finns, det är fakta och gör vi inget nu så kan det gå riktigt illa. Lagar måste skaffas för att skydda alla levande varelser från detta terror. Kolla hemsidan så förstår Du/Ni. Sök även brain computer interface på wikipedia.