Borgarna stödjer jordbruksdumpning i Syd

exportbidr_omslag.jpg Idag släpper jag och Mikael Gustafsson (V), kandidat till EU-parlamentet rapporten ”Bidragshyckleriet”. Rapporten avslöjar den borgerliga regeringens stöd till jordbruksdumpning genom höjda exportbidrag i EU.

Exportbidrag är en av de värsta företeelserna av EU:s jordbrukspolitik. Bidrag betalas ut för att europeiska jordbruksproducenter ska kunna bli av med sitt överskott i andra länder. Även om exportbidragen har minskat de senaste åren handlar det fortfarande om stora summor. I fjol betalade EU ut 10 miljarder kronor i exportbidrag.

I Sverige har länge en samsyn funnits kring det negativa med exportbidragen. Den nuvarande borgerliga regeringen såväl som tidigare socialdemokratiska har haft ambitionen att avskaffa exportbidragen. Nyligen uttalade sig jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) i frågan:

Regeringen är helt emot exportbidrag. Vi driver frågan om exportbidragens avskaffande i alla fora där det är möjligt. (Europaportalen 5/2-09)

Jag och Micke har granskat den borgerliga regeringens agerande i de fora där man kan ändra på exportbidragen, i EU:s s k förvaltningskommittéer. Vi kan i denna rapport konstatera att den borgerliga regeringen har stött höjningar av exportbidragen vid inte mindre än fem tillfällen. Vårt grannland Danmark har däremot alltid röstat för minskningar av exportbidragen.

Dumpningen av jordbruksprodukter med exportbidrag och med Sveriges stöd har det senaste året bl a gått till länder som: Oman, Egypten, Sudan, Nigeria och Sri Lanka.

I måndags avslöjade Naturskyddsföreningen hur den borgerliga regeringen inte har agerat mot EU:s nykoloniala fiskeripolitik. Nu är det dags att föra upp ännu ett exempel på den borgerliga listan av svek mot världens fattiga: dumpandet av livsmedel i Syd.

Läs rapporten Bidragshyckleriet:Bidragshyckleriet_rapport.pdf


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Borgarna stödjer jordbruksdumpning i Syd”

 1. Profilbild för Matilda
  Matilda

  Hej,
  Jag hade tänkt att kryssa dig när jag röstade igår… men du fanns inte med! Mycket synd! Har du alltså mer lockande saker för dig än att kämpa för djuren och naturens välbefinnande!? ;D Lycka till! mvh / Matilda

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Som tur är är det många andra som tar vid och kämpar för djuren och klimatet. V är en säker röst 🙂