S och C inte trovärdiga i kritik mot EUs koloniala fiskeripolitik

Naturskyddsföreningen presenterar idag en hård vidräkning med EUs fiskepolitik. EU betalar årligen ut över 130 miljarder euro för att europeiska fiskeflottor ska kunna tömma Västafrikas kust på fisk. Fisken försvinner snabbt från de fattiga ländernas kuster och profiten går till ett fåtal stora bolag i Europa. 

Det enda som är synd med denna utmärkta rapport är att den presenteras på DN-debatt idag tillsammans med två EU-parlamentariker som röstat för dessa fiskeavtal så ofta de har kunnat: Lena Ek (C) och Åsa Westlund (S).

Ta t ex när EU-parlamentet röstade om fiskeavtal med Guinea-Bissau den 11 mars i fjol. Då röstade Åsa Westlund och de andra socialdemokraterna för, liksom centerns Lena Ek. Vänsterpartiet var förstås emot. Ek och Westlund röstade också för fiskeavtalet med Mauritanien den 10 juli i fjol. Detta bara som två exempel.

Nu är det valrörelse och då skriver man gärna under en debattartikel mot EUs nykoloniala fiskeripolitik, men när man har avgörandet i sin hand sviker S och C folken längs Västafrikas kuster.

Naturskyddsföreningen konstaterar att den svenska regeringen inte har agerat mot EUs fiskeripolitik. Det är sant, men Naturskyddsföreningen borde också, för sin egen trovärdighet, berätta vilka EU-parlamentariker som stödjer utplundringspolitiken. Man borde också berätta vilka som varit dess konsekventa motståndare. Där finns det bara partier: vänsterpartiet, miljöpartiet och junilistan.

P S Vänsterpartiet har inte erbjudits att vara med på denna artikel. Det är synd och jag har framfört det till Naturskyddsföreningens ordförande resp generalsekreterare.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”S och C inte trovärdiga i kritik mot EUs koloniala fiskeripolitik”

 1. Profilbild för Åsa

  Vi har omprövvat och förändrat vår politik på det här området. Det gör man inte så lätt om man är ett stort parti, men det går! Läs gärna den här artikeln som publicerats tidigare på Europaportalen.

  En fråga till att stryka från listan på saker att komma överens om? 🙂

  http://www.europaportalen.se/print_page.php?compID=1&newsID=41131&status=2&1stpage=0&page=501&preview=article#41131

 2. Profilbild för PMA
  PMA

  Sossarnas omprövning skedde strategiskt innan valet och efter hård press från Junilistan. Rösta EU-kritiskt i valet, välj bort (S)

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Det är bra att S ändrar sin inställning. Ska bli intressant att se om partigruppen i parlamentet tillåter. Men varför inte stödja dem som alltid bekämpat den koloniala fiskepolitiken: V, MP och JL…

 4. Profilbild för Irish

  Good point. I hadn’t tohuhgt about it quite that way. 🙂

 5. […] om EU_fiskeriavtalspolitik med fattiga afrikanska länder. Se till exempel här Jens Holms (V) angrepp på Socialdemokraterna och […]