S och C inte trovärdiga i kritik mot EUs koloniala fiskeripolitik

Naturskyddsföreningen presenterar idag en hård vidräkning med EUs fiskepolitik. EU betalar årligen ut över 130 miljarder euro för att europeiska fiskeflottor ska kunna tömma Västafrikas kust på fisk. Fisken försvinner snabbt från de fattiga ländernas kuster och profiten går till ett fåtal stora bolag i Europa. 

Det enda som är synd med denna utmärkta rapport är att den presenteras på DN-debatt idag tillsammans med två EU-parlamentariker som röstat för dessa fiskeavtal så ofta de har kunnat: Lena Ek (C) och Åsa Westlund (S).

Ta t ex när EU-parlamentet röstade om fiskeavtal med Guinea-Bissau den 11 mars i fjol. Då röstade Åsa Westlund och de andra socialdemokraterna för, liksom centerns Lena Ek. Vänsterpartiet var förstås emot. Ek och Westlund röstade också för fiskeavtalet med Mauritanien den 10 juli i fjol. Detta bara som två exempel.

Nu är det valrörelse och då skriver man gärna under en debattartikel mot EUs nykoloniala fiskeripolitik, men när man har avgörandet i sin hand sviker S och C folken längs Västafrikas kuster.

Naturskyddsföreningen konstaterar att den svenska regeringen inte har agerat mot EUs fiskeripolitik. Det är sant, men Naturskyddsföreningen borde också, för sin egen trovärdighet, berätta vilka EU-parlamentariker som stödjer utplundringspolitiken. Man borde också berätta vilka som varit dess konsekventa motståndare. Där finns det bara partier: vänsterpartiet, miljöpartiet och junilistan.

P S Vänsterpartiet har inte erbjudits att vara med på denna artikel. Det är synd och jag har framfört det till Naturskyddsföreningens ordförande resp generalsekreterare.

5 reaktioner på ”S och C inte trovärdiga i kritik mot EUs koloniala fiskeripolitik

  1. Sossarnas omprövning skedde strategiskt innan valet och efter hård press från Junilistan. Rösta EU-kritiskt i valet, välj bort (S)

  2. Det är bra att S ändrar sin inställning. Ska bli intressant att se om partigruppen i parlamentet tillåter. Men varför inte stödja dem som alltid bekämpat den koloniala fiskepolitiken: V, MP och JL…

  3. Pingback: Svenska EU-parlamentariker stödjer ett ekonomiskt EU-förtryck av fattiga afrikanska länder – Granskning.eu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s