V-krav: Minska köttkonsumtionen

Idag går vänsterpartiet ut och kräver halverad moms på frukt och grönt samt en minskad köttkonsumtion. Vi stödjer också det belgiska initiativet om en köttfri dag i veckan.

Fantastiskt bra, och smått historiska, krav.

Visionärt! Kul! Se nedan.

Halvera momsen på frukt och grönt
Vänsterpartiet kandidat till EU-parlamentet Mikael Gustafsson presenterade idag fyra förslag för att stimulera konsumtionen av klimatsmart mat:

1. Inför nytt mål för EU: 25 % mindre konsumtion av kött
2. Halvera momsen på frukt och grönt
3. Inför en vegetarisk dag i veckan 
4. Ge mer stöd till ekologisk mat
1. Inför ett nytt mål för EU: 25 % minskad konsumtion av kött
Köttkonsumtionens påverkan på klimatet är ett bortglömt område inom EU. Det finns mål för energieffektivisering och för transporter men inte för livsmedelssektorn. Vi vill att konsumtionen av kött ska minska i EU med 25 % till 2020. Sverige ska vara drivande för att ett sådant mål införs på EU-nivå. 

2. Halvera momsen på frukt och grönt
Idag är momsen på livsmedel 12 %. Vi vill sänka momsen till 6 %, dvs. halvera den. Det skulle innebära att frukt och grönt har samma momssats som böcker och tidningar (bokmomsen), biblioteks- och museiverksamhet samt inrikes persontransporter, t.ex. tåg-, flyg, buss- och taxitransporter av människor.
3. Inför en vegetarisk dag i veckan 
Vi vill att Sveriges kommuner ska liksom belgiska staden Gent införa en vegetarisk en dag i veckan. Skolor och anställda i kommuner t ex politiker och tjänstemän ska vara först ut att införa en vegetarisk dag i veckan. Vi vill att Sverige inom EU ska vara drivande för att fler länder ska uppmuntras att göra detta. 

4. Ge mer stöd till ekologisk mat
Idag används hela 40 procent av EU:s budget för stöd till jordbruket. Vinnare är EU:s storbönder, förlorare är småbönder i tredje världen. Vi vill att jordbrukspolitiken ska styras nationellt och att ekologisk produktion ska gynnas.
Så länge som jordbrukspolitiken är gemensam för EU vill vi att en större del av jordbruksstödet ska gå till stöd till produktion och certifiering av ekologisk matproduktion. I takt med att det ekologiska sortimentet växer kommer priset på eko-mat att sjunka i förhållande till den konventionellt producerade maten.

Kontakt:
Mikael Gustafsson 070-3947651
Vänsterpartiets presstjänst 070-6200064

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

7 svar till ”V-krav: Minska köttkonsumtionen”

 1. Profilbild för Mikael Wallgren

  Å, herregud. Är detta på allvar? Normalt gillar jag ju när vi bekräftar bilden av oss som förbuds- och regleringsparti, men detta är väl kanske att ta i…

  Varför vi ska minska statens intäkter i dagens läge har jag svårt att förstå. Det är ju inte så att frukt och grönt är särskilt dyrt, vill man äta det så äter man det. Ser inget behov av att göra det billigare. Det är inte plånboken som gör att jag inte ids äta mer gräs.

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  De flesta tycker nog att 1kg bananer, spenat eller nötter inte är särskilt billigt. Pengar går att dra in på annat håll, t ex fr kraftfoder till djur eller på kött.
  Dessutom är sänkt moms ett bra sätt att stimulera ekonomin -> fler jobb.

 3. Profilbild för Jens Nilsson
  Jens Nilsson

  Tycker också att sänkt moms är en bra idé. Bra att främja nyttiga alternativ!

 4. Profilbild för Joa
  Joa

  Helt rätt!

  Mikael: kött- och mjölkproduktionen klimatdestruktiva inverkan är mycket väl belagd av forskning. I dagsläget får kött- och mjölkindustrierna stora subventioner och mycket annan uppbackning av EU och Sverige. Det är i praktiken en klimatsabbarbonus. Varför ska vi godta det? Alla inser att bensinskatt är ett nödvändigt incitament för att minska klimatpåverkan från transportsektorn. Självklart ska vi införa incitament för mer klimatvänliga alternativ även inom andra sektorer.

 5. Profilbild för Therese
  Therese

  Det är fantastiskt!

  Beslutsångesten ökar… Schlyter eller Gustafsson. Mina hjärtefrågor drivs vidare… Nu ska min lediga dag spenderas med EU-inifrån, sol och en kopp kaffe (ja och en jättedisk och annat smått och gott, kanske kan behövas om jag blir sjukt provocerad av vad det månde vara som står i boken ;)…

 6. Profilbild för Zarah
  Zarah

  Jättebra initiativ!! Mer eko-odling åt folket! 😀

 7. […] Ta reda på vilka partier som vill verka för en minskad köttkonsumtion, och vilka som är allierade med köttindustrin. Rösta på de förra, rösta bort de […]