Torsdag = veggodag i Belgien

Vilken fantastisk nyhet! Staden Gent i Belgien har just beslutat att verka för minskad köttkonsumtion. Detta genom att satsa på att ha en vegetarisk dag i veckan: Donderdag Veggiedag = Torsdagar veggodag. Satsningen har rent formellt startat, men kommer igång på allvar i september då skolorna kommer att erbjuda vegmat som huvudalternativ varje torsdag, kartor med vegvänliga platser kommer delas ut och kockar ska få speciellt stöd.

 donderdagveggiedag_gent.jpg Återigen: Vilken fantastisk nyhet! För djuren, klimatet, den globala livsmedelsförsörjningen och hälsan.

Vilken svensk kommun blir först att haka på? Vilken svensk lokalpolitiker lägger första motionen?

Se pressmeddelande nedan från den alltid lika alerta vegorganisationen i Flandern/Belgien EVA.

Press release – May 13, 2009
Weekly meatless day official in Belgium
Belgian city of Ghent first to introduce meatless days

Starting May 13, the Belgian city of Ghent, one of the 370 European climate cities, may very well become the first worldwide to officially promote a weekly meatless day.

According to FAO, livestock is responsible for eighteen percent of global greenhouse gas emissions. That’s why city officials, in cooperation with the vegetarian organisation EVA,  are determined to go the extra mile in our common battle against climate change. Other Belgian cities have already shown interest to follow Ghent’s example.

The first Thursday Veggie Day will kick off on Wednesday May 13th with a festive ceremony for the public. Tom Balthazar, councilman for the city’s health and environmental committee, will officially proclaim Thursdays to be vegetarian days.

As an appetizer for the campaign, the city council already had the opportunity to enjoy a gourmet vegetarian lunch at the city hall last week. At the official inauguration everyone will be invited to take part in the in the Meatless Thursday campaign, and vegetarian goodiebags will be handed out to citizens participating in the campaign. As of September, city schools will serve vegetarian lunches by default on Thursdays. All 5.000 city personnel will receive a free veggie city street map and a free vegetarian cooking brochure for professionals will be sent to all 1.500 restaurants. There will be cooking classes for both professionals and individuals. City run restaurants for Ghent staff have extended their vegetarian menu. 

Ghent’s motivation to introduce the ‘Meatless Thursday is twofold:

– Any reduction of meat production and consumption, which leads to greenhouse gas emissions and the degradation of soil, water and air, desertification and deforestation, will bring enormous benefits for the environment. 

– Ghent also wants to be a healthy city. A well balanced vegetarian meal is not only sustainable but also healthy. Belgians, and Europeans in general, eat too much meat and not enough vegetables, which has serious consequences for their health. Too much meat heightens cholesterol levels as well as the risk of some cancers, diabetes and obesity.

By participating in Meatless Thursday, we choose health: ours and our planet’s.

Contact
EVA (Ethical Vegetarian Alternative) – Belgium
Tobias Leenaert, EVA vzw, ++32 (0) 494 64.69.38 or ++ 32 (0) 9 329 68 51. tobias@vegetarisme.be

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Torsdag = veggodag i Belgien”

 1. Profilbild för trollhare

  Mycket imponerande. Det skulle vara coolt att se svenska kommuner ta efter.

  Om man dessutom påpekade hur mycket pengar man kan spara på skolmaten genom att laga vegetariskt tror jag att det vore lättare att få igenom, av någon anledning…

 2. Profilbild för Kalle anka
  Kalle anka

  kristna från Mellanöstern, som assyrier, har det som tradition att man fastar från kött varje onsdag och fredag. Visserligen är det ett religiöst inslag men det är ju både bra för miljön och hälsan. Man vet inte vad god vego mat är för något innan man smakat min mors vegetariska mat på onsdagar och fredagar : )

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Låter som något att ta efter 🙂

 4. Profilbild för babo
  babo

  Vad skulle dessa barn erbjudas. Är ni säkra på att de orkar med dagen på denna kost. Skulle mjölken utgå t.ex.