Lissabonfördraget, djuren, jordbruket

Tack gode gud för att Lissabonfördraget inte har gått igenom. Med Lissabonfördraget får EU-parlamentet medbeslutande i jordbruksfrågor. I onsdags röstade vi om en ny slaktförordning. En förordning är en detaljföreskrift och medlemsländerna måste införa den exakt som den är, utan undantag (direktiv är mer flexibla lagar).

Resultatet var rätt avskräckande (i parantes relevant ändringsförslag):

* Inga begränsningar för transporttid till slakterier eller uppstallningstider inne på slakterierna (ÄF85, 125).
* Slakterierna ges rätten att vända upp och ned (!) på djur och ha dem ”i onaturliga ställningar” (ÄF81).
* Medlemsländerna ska inte kunna ha hårdare bestämmelser än de som föreskrivs i förordningen (ÄF124).
* Och som jag tidigare rapporterat: Sverige får inte ha kvar vårt krav på bedövning vid slakt av religiösa skäl (ÄF28).

Nu går denna fråga till ministerrådet. I dagsläget ska ministerrådet ”konsultera” EU-parlamentet i jordbruksfrågor, men i slutändan är det ändå rådet som bestämmer. Det betyder att onsdagens parlamentsbeslut är viktigt och kommer påverka rådet i deras bedömning, men rådet behöver inte införa parlamentets ändringar. Hade däremot Lissabonfördraget varit i kraft hade parlamentet haft ”medbeslutande”, vilket innebär att rådet måste förhandla med parlamentet och i praktiken införliva en stor del av parlamentets ändringar (annars kan parlamentet fälla hela lagförslaget).

Med medbeslutande hade risken alltså varit överhängande att slakt utan bedövning och andra dåliga saker hade blivit införda i Sverige av EU. Nu har svenska regeringen hyfsade möjligheter att se till att det inte blir så.

Tack gode gud för att Lissabonfördraget inte har gått igenom. Låt oss se till att det aldrig blir av.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Lissabonfördraget, djuren, jordbruket”

  1. Profilbild för Karin
    Karin

    Men herregud. Vem tror de att de är? Trodde i min enfald att det fanns gränser för lagstiftningsraseriet på EU-nivå. Inte nog med att parlamentet lägger sig i sånt de inte har att göra, utan här går de ondskans ärenden dessutom. Jag blir mörkrädd.