EU vill tvinga på Sverige slakt utan bedövning

Vi har haft en förfärlig omröstning om en ny slaktförordning idag i EU-parlamentet. Nästan inget bra krav gick igenom (se mitt tidigare tal). Det värsta var att ändringsförslag 28 gick igenom. Det kräver att alla länder måste tillåta slakt utan bedövning av religiösa skäl. EU-kommissionens förslag om att medlemsländerna ska själva bestämma om man ska ha bedövning eller ej röstades alltså ned i nämnda ändringsförslag.

Sverige, Norge, Island och Schweiz har idag krav på att alla djur ska bedövas innan slakt, även innan den religiösa slakten. Med denna ändring blir det svårt att upprätthålla vår linje i Sverige. Nu måste svenska regeringen se till att detta stoppas när frågan kommer upp i ministerrådet. Tyvärr tas besluten med kvalificerad majoritet, så Sverige kan bli överkört.

Illa!

Se mitt pressmeddelande nedan.

Religiös slakt utan bedövning
2009-05-06
Jens Holm, medlem i GUE/NGL
Sverige måste tillåta religiös slakt utan bedövning. Det beslutade EU-parlamentet idag vid en omröstning om nya slaktregler för EU.

Idag tillåter EU:s slaktregler att medlemsländer går längre när det gäller djurskydd. Så är fallet med de svenska kravet på bedövning vid all slakt, inklusive religiös slakt.

Kommissionens förslag till nya regler hade från början kvar denna möjlighet till undantag. Men EU-parlamentet röstade för att ta bort den med siffrorna 291 för, 201 mot och 32 som avstod.

– Sverige har funnit en balans mellan religiös tradition och djurskydd som uppskattas av de flesta, säger Jens Holm (V), EU-parlamentariker. Nu vill jordbruksutskottet tvinga oss att ta bort det, och det är oacceptabelt.

– EU ska inte hålla tillbaka medlemsländer som vill gå längre för miljö, hälsa och djurskydd, säger Mikael Gustafsson (V), kandidat till EU-parlamentet.

Frågan går nu vidare till ministerrådet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”EU vill tvinga på Sverige slakt utan bedövning”

 1. Profilbild för Gaby
  Gaby

  Men herregud! Kan det verkligen vara sant? Ibland tror man ju att utvecklingen går framåt i samhället, men om det här gått igenom – att slakta religiöst utan bedövning – så bevisar det motsatsen.

  Mycket bedrövande.

 2. Profilbild för Therese
  Therese

  Slakt utan bedövning, djurförsök med ännu mindre granskning… Det är ofattbart hur många väljer att rösta i parlamentet. Tur att det finns guldkorn inom politiken. Jens Holm, du kommer lämna ett stort svart tomrum efter dig. Du behövs. Tack för alla dina insatser som du har gjort!!! Jag hoppas att du kommer fortsätta vara politiskt aktiv på hemmafront? Vem/vilka anser du kandiderar till den person som starkast kommer att driva djurrättsfrågor som EU-parlamentariker? Om du hinner tar jag tacksamt emot namnförslag att kryssa den 7 juni.

  Ännu ett TACK för ditt arbete!

 3. Profilbild för Kerstin Sundberg
  Kerstin Sundberg

  Hur man ser på slakr utan bedövning, visar enligt mig hur man ser på livets helgedom!
  Att låta ett djur utså mer plåga,för att det krävs av religiösa skäl,verkar ju rena medeltiden!
  Det enda skälet till att jag tror att de som förordar detta, är att det finns många muslimska och judiska röster att vinna på detta!
  Låt oss gå in i framtiden! Religiös fanatism hör inte dit!