Acta – kommissionen svarar om expertgrupper

Jag har just fått svar från EU-kommissionen om vilka som ingår i den s immaterialrättsgruppen för Acta samt om det finns andra s k expertgrupper där t ex industrins företrädare ingår. Kommissionen svarar nu att det inte finns någon immaterialrättsgrupp. De skriver så här:
I rådets direktiv till kommissionen för förhandlingarna om ett plurilateralt handelsavtal om kampen mot varumärkesförfalskning (Acta) ingår inte inrättandet av en ”immaterialrättsgrupp”.

Men visst nämndes just en immaterialrättsgrupp i rådets förhandlingsmandat till kommissionen? Det är frustrerande att det är hemligstämplat, då går det inte att kontrollera vad som är rätt och fel.
Enligt kommissionen ska det inte heller finnas några grupper där industrins företrädare kan lobba ostört: …och inte heller av andra icke-statliga expertgrupper eller konsultativa grupper med anknytning till förhandlingarna.
Kommissionens svar får ses som ett lite fall framåt. Det är bra att det inte finns några hemliga påtryckargrupper. Om det nu stämmer…

Jag har ställt samma fråga till ministerrådet och borde också där ha fått svar förra veckan. Men det har jag inte. Man får ligga på…

Båda dessa frågor hade jag bett att få ta i den allmänna utfrågningen av kommissionen och rådet (sådana har vi när det är session i Strasbourg). Men eftersom kommissionen och rådet själva bestämmer vilka frågor de vill ha upp till debatt blev det inget den här gången heller.

Min fråga till kommissionen: acta_fr1.doc
Kommissionens svar: acta_svar.doc


Publicerat

i

av

Etiketter: