Dåligt att EU förlänger upphovsrätten

För några timmar sedan röstade EU-parlamentet igenom att förlänga upphovsrätten till 70 år. jag röstade emot detta dåliga beslut. Tyvärr var jag och vi andra kritiker i minoritet. 377 röstade för, 178 emot och 37 personer avstod.

Se mitt pressmeddelande nedan.
Läs också mitt tal från igår: copyright_tal2009-04-22.doc


Upphovsrätten förlängs till 70 år
 
EU-parlamentet beslutade idag att förlänga upphovsrätten på musik från dagens 50 år till 70 år.
 
– Detta är ett förfärande exempel på hur de stora skivbolagen har lyckats lobba fram ett förslag som går helt i deras intressen, säger Jens Holm (V), EU-parlamentariker. Förlängningen av upphovsrätten drabbar de enskilda konsumenterna och hämmar framtagandet av ny musik.
 
– Rättigheterna till födelsedagssången Happy Birthday lär ägas av det nordamerikanska företaget Warner. Folk vågar inte sjunga den offentligt av rädsla för reppressalier från upphovsrätthavaren. Det gäller i USA där upphovsrätten idag är 95 år, och visar hur illa det går när man låter särintressen och industrin styra politiken.
 
Vänsterpartiet röstade för att avvisa förslaget.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Dåligt att EU förlänger upphovsrätten”

  1. Profilbild för Markus Johnsson

    Hej Jens.

    Vilka röstar egentligen för ett sådant förslag? Både du och Christoffer Fjellner har vad jag förstår röstat emot.. Vart kan man se hur de övriga svenska parlamentarikerna röstat?

    mvh Markus