Nej till förlängd upphovsrätt

På torsdag ska vi rösta om betänkandet ”Term of protection of copyright and related rights” (rapportör Crowley). Rapportören föreslår bland annat att upphovsrätten på musik ska förlängas från 50 till 95 år. Det har länge varit de stora skivbolagens våta dröm att kunna få upphovslängden förlängd till vad man har i USA. På så sätt kan man fortsätta att tjäna pengar på att i praktiken inte göra någonting alls. Förlorarna blir små kulturutövare och vi konsumenter. Därför har jag och vänstergruppen lagt några viktiga ändringsförslag.

De finns att läsa här:copyright_crowley_HOLM_SV.doc

De viktigaste är de som kräver att 95 år ska strykas helt samt att vi kräver att hela direktivet ska förkastas.

Detta är bara ett i raden av viktiga lagförslag om upphovsrätt och  internet som förhandlas på EU-nivå just nu. Glädjande är att jag och Eva-Britt rankades högst bland de svenska MEParna i inställningen till frihet på nätet i en ranking från i fjol.

Läs också om Acta (som rör allt detta).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Nej till förlängd upphovsrätt”

 1. Profilbild för Patrick, Göteborg
  Patrick, Göteborg

  Jättebra, jag blir faktiskt förvånad när jag ser att det finns de politker som ser klarsynt på internet, som ser att det inte handlar om huruvida kidsen ska få ladda ner nått utan att betala för sig från piratebay utan att upphovsrätt och frihet på internet är så mycket större än så. Via internet har vi idag en demokratisk samhällsdebatt som aldrig tidigare funnits, åskter, samhällsutveckling etc diskuteras och kommenteras på en gräsrotsnivå som aldrig förr, såpass till och med att politiska block sätts ur spel, borgare är aktiva i vänsterfårgor, arbetare röstar på alianspartier och ungdomar engagerar sig politiskt.

 2. Profilbild för Patrick, Göteborg
  Patrick, Göteborg

  Om du kunde få dessa frågor och ståndpuntker att representeras tydligare och starkare av ditt parti skulle ni komma långt i valen framöver.

 3. Profilbild för Henrik Sultan

  Hej hallå 🙂

  Först ber jag om ursäkt för att min kommentar inte har något med ditt inlägg att göra (även om direktivet borde skrotas precis som du skriver) men jag vart så sjukt överraskad över ett inlägg jag hittade på Open Europe blog (http://openeuropeblog.blogspot.com/2009/04/putting-your-money-where-your-mouth-is.html)

  Detta är detta (personer som du) som fortfarande får en att tro på att systemet kanske kan funka ändå och inte bara vara en stor korrupt soppa. Gott att läsa och all ära till dig!

  Men ett litet tips när det gäller globaluppvärmning så rekommenderar jag moderna myter bloggen (http://myter.speechtime.com/), väl värd att läsa.

  Men som sagt ursäkta att kommentaren inte har något att göra med dit inlägg :p

  Hej svej!

 4. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Bra poäng. Ska fortsätta att jobba med frågan…

 5. Profilbild för Lars

  Det är bara att hålla med Patrick i hans resonemang. det är helt absurt att Eu ens kommer på tanken att införa något så här urbota Dumt. Du och resten av Er inom V ska vara stolta över det resonemang. Kämpa på för ett fortsatt fritt internet.