Borgarna vill avskaffa koldioxidskatten – klimatbluffen växer

Idag på DN-debatt presenterar den borgerliga regeringen (Maud Olofsson, Andreas Carlgren och Anders Borg) delar av den s k klimatpropositionen. Det är uppenbart att den borgerliga regeringen fortsätter att bluffa och mörklägga i klimatfrågan.

1. Regeringen skriver att man tänker ta bort koldioxidskatten för den tunga industrin i Sverige. I debattartikeln skriver man: ”Dagens nedsättning av koldioxidskatten för energiintensiva företag (den s.k. 0,8 procentregeln) föreslås fasas ut i två steg.” CO2-skatten introducerades 1991 och var den första i sitt slag i världen. Den har rönt internationell ryktbarhet och de flesta är nog överens om att det är att av det absolut mest effektiva verktygen för att få ned utsläppen (jämför t ex Sverige, med CO2-skatt och Finland, utan. Hos oss minskar CO2-utsläppen och i de senare ökar de kraftigt). Jag blev paff över formuleringen och frågade Maud Olofsson idag (vid en lunch med oss EU-parlamentariker). Då berättade hon öppet att planen var att ta bort koldioxidskatten för alla industriföretag som kommer att omfattas av EUs handelssystem med utsläppsrätter, trots att det är fullt möjligt att använda sig av två parallella styrmedel.

maudolofsson.jpg
Maud Olofsson träffar EU-parlamentariker i Strasbourg.

2. Nästa bluff är när när regeringsledamöterna försöker göra EUs utsläppskrav för personbilar till sitt eget initiativ. Man skriver:
”Samtidigt tar vi nästa steg mot att öka beskattningen av utsläppen genom att öka koldioxidrelateringen i fordonsskatten. Koldioxidbeloppet i den koldioxidbaserade fordonsskatten höjs från 15 till 20 kronor per gram koldioxid som överstiger 120 gram koldioxid per kilometer. Vilket innebär att skatten från och med 2011 höjs med 5 kronor för varje gram koldioxid en bil släpper ut.”
Men, det var ju precis vad EU-parlamentet och ministerrådet beslutade förra året som en del av det s k klimatpaketet. Biltillverkare som sätter ut bilar på marknaden som släpper ut mer än 120 gram kommer successivt att bötläggas. Det skiljer  ett år mellan regeringens (2011) och EUs förslag (2012) och regeringen kallar det höjd skatt, medan EU kallar det böter. Men i praktiken är det samma sak. Nytt vin i gamla läglar, helt enkelt.

3. Det som också är märkligt och upprörande är regeringens sätt att presentera klimatpropositionen. Regeringen lanserar alltså det som ska bli en av den här mandatperiodens viktigaste lagstiftningsdokument på DN-debatt. Det är förstås inte fel att gå ut i media, men när man väl gör det borde man vara beredd att visa hela propositionen så att vi i oppositionen och frivilligorganisationer kan läsa den i dess helhet. När jag frågade Maud Olosson när klimatpropositionen kunde hon inte ens berätta när den skulle presenteras. Det är ett effektivt, men oärligt, sätt att stänga ute oppositionen och folkrörelserna.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Borgarna vill avskaffa koldioxidskatten – klimatbluffen växer”

  1. Profilbild för Diva
    Diva

    Tror du verkligen på Al Gore? Det är ju idoti! Du måste veta det sedan länge. Vad har du för motiv?
    Om vi tillåter att uppenbara lögner blir en norm, hamnar vi snart i samma läge som Tyskarna 1939. Men det har du kanske inte heller hört talas om…