Stoppa svängdörrarna hos regeringskansliet, ang Nord Stream

Kalla Fakta har idag avslöjat hur Fredrik Reinfeldts före detta statssekreterare Ulrika Schenström (m) har fått uppdrag för det ryska företaget Nord Stream. Tyvärr är Schenström inte ett isolerat exempel. Tora Leifland Holmström (c), en av jordbruksminister Eskil Erlandssons (c) närmaste medarbetare, fick den 20 januari jobb för samma företag, med uppdrag att hjälpa till att lobba fram departementet för att lobba fram den kontroversiella gasledningen i Östersjön. Dan Svanell (s) tidigare presekreterare för socialdemokratiska regeringar har också uppdrag för Nord Stream, uppger Kalla Fakta.

I inslaget säger statsminister Fredrik Reinfeldt att han inte kan hindra före detta medarbetare att ta nya uppdrag. Men det är ju just det som är problemet. Att arbeta för en regering är inte vilket uppdrag som helst. Du får tillgång till högst intern information som inte bör spridas till andra än just medarbetarna inom regeringen. Det är just därför Nord Stream investerar miljonbelopp i att rekrytera personer som Schenström, Leifland Holmström och Svanell. De tar med sig information och kontakter från tidigare regeringar och lämnar över detta till det ryska gasbolaget.

Hade Reinfeldt varit Barack Obama hade han kunnat hänvisa till de nya bestämmelserna formulerade i “Ethics Commitments by Executive Branch Personnel“, som den amerikanske presidenten nyligen har genomdrivit. Syftet är just att få bukt med svängdörrsproblemet. Att folk ena dagen jobbar på den politiska sidan och den andra lobbar för storföretagen. Det minsta man skulle kunna kräva av Reinfeldt är att han just gör något liknande här i Sverige. Då skulle han inte behöva stå i TV och se så olycklig ut.

Det är förresten inte bara Nord Stream som är ett problem. Rolf Eriksson, tidigare chef för LRFs lobbykontor i Bryssel blev efter de borgerligas seger 2006 jordbruksminister Eskil Erlandssons statssekreterare. Tidigare agrolobbyist ska alltså nu hjälpa ministern att bestämma över jordbrukspolitiken. På tal om jordbruksdepartementet. Magnus Därth, tidigare ansvarig på jordbruksdepartementet för de svenska delegationerna i EUs förvaltningskommittéer för animaliska produkter (där man bland annat beslutar om exportbidrag till för olika köttslag) arbetar idag för köttindustrin på Kött- och charkföretagen.

Full fräs i svängdörrarna, alltså. Så länge ingen gör något åt det…


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Stoppa svängdörrarna hos regeringskansliet, ang Nord Stream”

  1. […] Förening) 2009-02-19 – Detta är vad Schenström kan sälja till Nord Stream (Newsmill) 2009-02-13 – Stoppa svängdörrarna hos regeringskansliet, ang Nord Stream (Jens Holm (v)) 2007-11-26 – […]