Zinkoxid förbjuds

Sverige går före EU och förbjuder zinkoxid. Detta enligt ett beslut av Läkemedelsverket idag. Zinkoxid är en s k nanopartikel vars effekter är oklara. Många andra nanopartiklar har dokumenterat farliga egenskaper (kan tränga in i blodet och till och med genom hjärnbarken). 

I miljöutskottet håller vi just nu på att diskutera hur man ska kunna ta kontroll över nanopartiklarna. Tyvärr är motståndet hårt från industrin och från EU-kommissionen har vi inte heller någon större hjälp. Därför är det glädjande med ett land som går före med ett förbud. Hoppas bara inte att EU-kommissionen får för sig att detta är ett brott mot den inre marknaden.

Zinkoxiden måste nu plockas bort från ett tjugotal solkrämer. Zinkoxid har tidigare funnits i bamsesolkrämen för barn (som jag själv har köpt massor med gånger).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Zinkoxid förbjuds”

 1. Profilbild för Nadja
  Nadja

  Hej,
  All zinkoxid är inte i form av nanopartiklar. ”Vanlig” zinkoxid går inte in i huden (pga att partikelstorleken är för stor) och är därför mindre allergen än många andra typer av solkrämer. Det är alltså bara zinkoxid i nanoform som läkemedelsverket förbjudit.

  MVH,
  Nadja

 2. Profilbild för jens
  jens

  Tack Nadja för den informationen.