1 % – det är skillnad

Idag har riksbanken halverat styrräntan till 1 %. Bra beslut för en ekonomi på nedgång. Riksbankschefen Stefan Ingves har intervjuats i medierna och chattat på en av tidningarnas hemsidor. Förståsigpåare har kommenterat.

Jag är egentligen ingen större anhängare av riksbanken, i synnerhet inte dess oberoende roll. Men visst tusan är det skillnad att ha en egen riksbank som anpassar räntorna efter de förhållanden som råder här. Vi slipper att ha en termostat som ska justera temperaturen för ett område som spänner över hundratals mil, för så fungerar ju ECB-systemet. Vi har också åtminstone en sportslig möjlighet till debatt om vad som är bra och dåligt med justeringar av räntan och valutans upp och nedgångar.

Tacka vår lyckliga stjärna (eller svenska folket) för att vi slipper styras från Frankfurt.

E24
Ekot
DN


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”1 % – det är skillnad”

  1. Profilbild för Charilie

    Skulle vart intressant om du utvecklat dina argument lite mer