Köttindustrin främsta orsaken till regnskogsskövlingen

Greenpeace har publicerat rapporten Amazon Cattle Footprint. Slutsatsen är att boskapsuppfödningen är den främsta orsaken till skövlingen av regnskogen i Amazonas. Och det är ett växande problem. Mellan 1990 och 2003 mer än fördubblades beståndet av nötkreatur i Brasilien, från 26,6 till 64 miljoner.

Greenpeace kräver nu – med all rätt – åtgärder mot köttindustrin.

Brasilien är sedan 2003 världens största köttexportör. Sverige importerar inte obetydliga mängder. Skulle det vara till gagn för Amazonas om vi slutade äta brasilianskt kött? Nej, svenska kossor och grisar äter i stor utsträckning soja som är importerat från… just det, Brasilien. Sverige importerar mellan 250 000 – 300 000 ton om året enbart till foderindustrin. Den trovärdigaste åtgärden är därför att minska köttkonsumtionen rakt av.

meat_amazonas.jpg
Boskapsuppfödning i Mato Grosso, Brasilien. Orange är boskapsområden (på f d skogsmark), rosa sockerrörsplantager. De runda svarta prickarna (med vitt innuti) är slakterier.

SvD.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Köttindustrin främsta orsaken till regnskogsskövlingen”

 1. Profilbild för Vern

  Dear sir,

  M3 mosquito trap is very effective product.
  please test.
  http://www.skonetech.net

  Best regards
  Vern