Ta kontroll över lobbyismen

Idag har jag och Eva-Britt presenterat vår rapport ”Lobby”, en rapport om lobbyismen i EU. Vi kräver obligatorisk registering av alla lobbyister samt att de ska uppge vilka deras uppdragsgivare är och hur mycket pengar de får. Vi kräver också att EU-kommissionen offentliggör alla s k expertgrupper, med namn på vilka som sitter i dem. Det finns över 1100 expertgrupper. I Bryssel beräknas det finnas över 15 000 lobbtister. I EU-parlamentet är 3000 registerade.

Läs vår rapport: lobby_rapport

Andra intressanta länkar:
Kommissionens expertgrupper (obs! inga namn på de som sitter där, värdelöst!).
EUparlamentets lista på registerade lobbyister.
Jens Peter Bondes lista över expertgrupper.
EU-parlamentets resolution från februari, 2008. Krav bl a på öppenhet i expertgrupperna.
Coprportate Europe Observatorys EU-lobbyguide.
Alter EU, som verkar för större öppenhet i EU.
I Huffington Post om Barack ObamasEthics Commitments by Executive Branch Personnel”, med syfte att få stopp på problemet med ”revolving doors” mellan Vita huset och lobbyisterna. Bl a blir det stopp för lobbyister att få uppdrag för regeringen. Tidigare anställda i Vita huset förbjuds återkomma dit som lobbyister. Mer här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Ta kontroll över lobbyismen”

 1. Profilbild för Nisse Sandqvist
  Nisse Sandqvist

  Tokbra rapport! Verkligen upplyftande med seriös granskning i lättfattlig form. Men kom det några journalister på pressträffen? Jag har inte sett något i media om lobbyrapporten, trots att det är en brännande viktig fråga såhär inför valrörelsen.

 2. Profilbild för jens

  Hej Nisse,
  Tack för det. Nej, dålig medieuppslutning, tyvärr. Men det lär nog plockas upp en del nu när vi har skickat ut den.

 3. Profilbild för Jojje

  Jättebra förslag!
  Behövs verkligen. Det kommer nog att avslöja en hel del om man registrerade lobbygrupper som ni föreslår.