Hårdare krav på slaktindustrin

Min rapport om hårdare krav på slaktindustrin har just röstats igenom i miljöutskottet. Detta med en solklar majoritet. Kul. Se vårt pressmeddelande nedan.

Brett stöd för V:s slaktkrav i EU 
EU är på väg att införa nya regler för djurskydd i samband med slakt. EU-parlamentets miljöutskott röstade idag ja till flera förslag till skärpningar från Jens Holm (v), EU-parlamentariker och rapportör för slaktförordningen. Bland annat vill utskottet se mobila slakterier för att minska djurtransporterna och kräver konkreta lagförslag senast 2013.
 
– Det är mycket glädjande att utskottet nu kräver satsningar på mobila slakterier, säger Jens Holm. Med mobila slakterier slipper djuren djurtransporten och stressen på slakteriet.
 
Röstsiffrorna för Holms förslag blev 40 för, 1 emot, 2 avstod.
 
Utskottet stödde också Jens Holms förslag om att skärpa kravet för hur lång tid det får ta mellan pålastning av djuren och slaktmomentet. Kommissionen hade föreslagit upp till 29 timmar för transport och uppstallning, Holms förslag på max 12 timmar gick igenom. För icke avvanda kalvar gäller max sex timmar.
 
– Det är glädjande att vi nu kräver en maxtid för hur länge djur får vara uppstallade på slakterierna, säger Holm. Det här kommer ställa långtgående krav på inte minst de svenska slakterierna vad det gäller planering och logistik. Det är helt rätt. Uppstallningen skapar stort lidande och stress hos djuren och svenska slakterier har varit dåliga på att sköta detta optimalt.
 
– Det bästa för djuren vore om vi inte åt dem överhuvudtaget, men med mina förslag ställer vi åtminstone högre krav på slaktindustrin och stärker djurens ställning, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker.
 
Med Holms förslag inkluderas även pälsindustrin. De nya kraven innabär också hårdare tillsyn på slakterierna samt att ett resurscenter för att övervaka slaktindustrin ska finnas i varje medlemsland.
 

Kommissionens förslag till slaktförordning.
Mina förslag till ändringar (nästan alla gick igenom, dock ej köttavgiften).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Hårdare krav på slaktindustrin”

 1. Profilbild för Hanna
  Hanna

  Bra jobbat!

 2. Profilbild för Benny Johansson
  Benny Johansson

  Hej Jens! Bara för att du själv sitter i EU med för hög lön! Behöver du ju inte försämra för livsmedelsbranchen som redan blöder av era helt verklighetsfrämande beslut! Jag en låg utbildad slakteriarbetare kan losa mitt jobb för att du inte vill att man ska äta kött! tänkte rösta V i EU valet men nu blir det S igen! Börja jobba med viktiga frågor är du snäll tänk på att vanligt folk betalar din lön och 97% äter Kött!

 3. Profilbild för Gunnela Ståhle

  Mobila slakterier är i de flesta fall ingen lösning för att undvika transporter av djur. I Sverige har genomförts ett flertal studier och utvärderingar för att se om man kan öka den mobila slakten i Sverige. Det finns mobila slakterier för ren som fungerar. Men en förutsättning för att inte få orimliga slaktkostnader är att man på samma stoppställe kan slakta en avsevärd mängd djur. Det fungerar för ren, där man samlar och slaktar ett stort antal djur och skulle kunna vara ett alternativ för stora slaktsvinsanläggningar. För slakt av nötkreatur är detta orealistiskt. Då måste man hämta/transportera djur från många gårdar. Den svenska djurtransportutredningen SOU 2003:6 (Gudrun Lindvall Mp) gjorde en ordentlig analys, men fick tyvärr inse att mobil slakt var inget realistiskt alternativ. I utredningen ingick bl a Birgitta Carlsson Djurens Rätt.

 4. Profilbild för Magnus Andersson
  Magnus Andersson

  Bra jobbat Jens! Du gör ett jobb som uppskattas varmt.

 5. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Tack för synpunkter.
  En utgångspunkt är att om vi vill ställa högre krav på djurskyddet kommer det också kosta mer. Kött blir dyrare.
  En förutsättning för en seriös satsning på mobila slakterier är nog att dagens extremt höga nivåer av köttkonsumtion går ned. Det är en faktor som Lindvall och andra studier inte förhåller sig till. Trist att man hela tiden utgår från status quo. Även Djurskyddet (inte LRF), som Gunnela numera representerar, borde kunna omfamna en sådan utgångspunkt.

 6. Profilbild för Nathalie
  Nathalie

  Bra jobbat !! Det här ÄR viktiga frågor! Att minska på djurens lidande så gott det går är ett stort framsteg! Helst skulle jag vilja se att hela köttindustrin avskaffades, men även de små frågorna gör skillnad! Men en sak undrar jag, är du själv vegetarian eller vegan? Vore kul att veta.

 7. Profilbild för jens

  Jag är vegetarian, var tidigare vegan.

 8. Profilbild för Björn Gutenberg
  Björn Gutenberg

  Bra jobbat! Är själv vegetarian och kan för mitt liv inte förstå köttindustrin……..för mig skulle de gärna få packa ihop vart och ett av dem!

  Fortsätt ett bra jobb!