Bildt: ”stackars soldater – hatiska palestinier”

Utrikesminister Carl Bildt (m) har just blivit intervjuat av Rapport. Angående att Israel nu går in med markstyrkor i Gaza säger Bildt:
”Var gör man sedan? När de stackars skrämda soldaterna sitter inne i sina stridsvagnar mitt inne i hatiska människomassor.”

bildt_gaza2.jpg

De israeliska soldaterna – som hittills dödat över 400 palestinier – är ”skrämda”. Palestinierna är ”hatiska”. Det visar tydligt på vems perspektiv Carl Bildt har när han talar. Precis som under kolonialismen var afrikanerna något främmande och farligt, och som man därmed kunde behandla därefter. Att fortsätta ge Israel sitt stöd kräver nog en ansenlig mängd kolonialt fördomsfullt tänkande. Det har Carl Bildt visat prov på.

Det minsta man kan kräva är att han tar tillbaka uttalandet.

Imorgon ska Bildt resa till Egypten, Israel och Palestina. Men han reser endast till Ramallah, inte till Gaza. Tänker han ens tala med de folkvalda representanterna från Hamas? Hur ska man annars lyssna till palestinierna?

4 reaktioner på ”Bildt: ”stackars soldater – hatiska palestinier”

 1. Än så länge har väl marktrupperna, som tvingas se det dem gör, vilket stridspiloterna inte gör, inte deltagit i striderna ens. Det är mycket värre om man har folk runt sig och tvingas se när man mejar ned fiender. Det minns jag från Kongo 1964 själv, var det värsta med striderna.

 2. Vad kan man mer begära av en moderat!?
  Det är ju inte första gången den grabben gör bort sig så någon ursäkt ska vi nog inte förvänta oss.

 3. Låter ju mer som han pratar om västbanken där det är normalt att de blir omringade av folkmassor som kastar sten på deras fordon. Men jag tror inte de tycker 10-12 åringar är så himla farliga.

  Vad man gör är självklart att ockupera Gaza och sätta upp vägspärrar och blockader.

  Det är för sent att samtala med Hamas eftersom de redan har tappat (den polisära) makten i Gaza och de andra grupperna som Islamisk Jihad (Al-Quds), och fatahs al-aqsa brigader är tillräckligt kapabla att fortsätta med sina egna raketattacker. I sån mängd att det är oacceptabelt för Israelerna att stanna utanför Gazas gränser och titta på. Därför kommer de knappast lämna Gaza. Det handlar om fler parter än Hamas eller Al Qassam. I princip är det ett omöjligt krav att kräva stopp på raketbeskjutningar, det måste man förhandla med respektive grupp och de vill självklart ha något tillbaka och inte fortsätta att vara belägrade. Hamas raketer kan man säkert få ett slut på men inte de andra hundratals om månaden andra grupper står för, nu när konflikten går på högvarv. Inte så länge de fortsätter att attackera dessa gruppers medlemmar och Gaza i helhet.

 4. Alltså orimliga krav kommer man inte komma någon vart med, det är lika orimligt som att 47 års delningsplan skulle börja gälla att alla raketbeskjutningar från Gaza upphör. Militanta grupper behöver inte något godkännande ovan ifrån för att skjuta sina raketer, de är en hel röra paramilitära gruppen och grenar. (och det är ju där för inga militanta kräver gränser enligt 47 års delningsplan)

  Bildts uppdelning av världen (vi och dom) är oroväckande, men känd sedan tidigare, han är helt enkelt en individ som inte passar som utrikesminister. Erfarenhet må han ha, men han tjänar ju snarare andras intressen än Sveriges.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s