Norsk seger mot alkoholreklam

Det senaste nyhetsbrevet från Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor rapporterar att det norska förbudet mot alkoholreklam står sig mot EFTA-domstolen. Dessvärre gäller inte detsamma för Sverige som är EU-anslutet. Sedan maj 2003 är det fritt fram för alkoholreklam under 15 procent i Sverige. Alkoholkonsumtionen i Sverige har gått upp med över 30 procent sedan Sverige blev EU-anslutet. Möjligheterna att stärka folkhälsan är större utanför EU.

Från nyhetsbrevet:
”Den norska Tidskriften Vinforum förlorade nyligen i lagmannsretten i en dom om det norska förbudet mot alkoholreklam. Lagmannsretten slog fast att det norska reklamförbudet för alkohol inte står i strid med EØS-avtalet. Förbudet gör ändå undantag för reklam i branschtidskrifter riktade till importörer och tidskrifter tryckta i utlandet.

För att pröva lagstiftningen tog tidskriften Vinforum in flera annonser med vinreklam i december 2003. Enligt ett beslut av EFTA-domstolen i februari år 2005 är reklamförbudet OK och strider inte mot EØS-avtalet. Nu har också den inhemska lagmannsretten slagit fast att det finns tillräckligt goda grunder för reklamförbudet och att det därför inte står i strid med EØS-avtalet.”

Läs hela nyhetsbrevet: slan.pdf


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Norsk seger mot alkoholreklam”

 1. Profilbild för Ett Gammalt Fyllo

  Hej!
  Alkoholreklamen kan ju vara sådär för en som mig.
  Har förvisso varit nykter några dagar nu,men som nunykter så underlättar d ju inte direkt.
  Även idag kan jag få, kanske inte sug, men iaf en tankekamp. Finns välingen anledning i världen att tillåta just alkoholreklam. På den tiden jag drack såvisste iaf jag var jag fick tag på d. Verkarju som om alkoholen har en förmågaatt göra reklam för sig själv, av nogon outgrundlig anledning.
  Nåja
  God Jul å snapsa lagom

 2. Profilbild för Petter
  Petter

  Det spelar väl förvisso inte så stor roll i praktiken, det är väl precis som här och bara NRK som är baserat i Norge när det gäller TV. Allt annat är väl utländskt baserat som våra kanaler. Eller så kollar de på våra kanaler som har massor alkoholreklam iaf..

  Dock slipper de väl affischering och liknande på stan. Och slipper reklam i norska tidningar då.

  Men det hindrar väl inte norska tidningar att göra samma sak som svenska TV-kanaler gjorde för att få sända reklam och så vidare när det inte var tillåtet här, att vara baserade i utlandet. De kan ju trycka tidningen i Sverige och köra över den. När det gäller magasin och liknande gör de säkert något sådant om de tror de tjänar pengar på det, svårare med dagstidningar som har kortare ledtider.

  Faktum är ju t ex att det fortfarande är förbjudet med alkoholreklam i TV, problemet är ju att svensk tv inte är svensk. Vi har ingen svensk tv förutom SVT och TV4.

  De som vill kringgå lagar kommer göra det.