Klimatkuppen igår

Igår röstade EU-parlamentet igenom klimatpaketet. En bortglömd händelse som utspelade sig igår är den kupp som de två största partigrupperna, konservativa EPP och sossarna PSE, lyckades genomföra. Så här gick det till (läs också mitt inlägg i Europaportalen):
Som bekant var vissa delar av klimatpaketet riktigt dåliga. Utsläppskraven på personbilar urholkades och den största delen av EUs utsläppsminskningar kan nu göras i andra länder. För att råda bot på just dessa problem hade jag och flera andra lagt ändringsförslag. Omröstningen skulle börja kl 11.30. Kl 11.10 – alltså 20 minuter innan – får jag beskedet att de två stora partigrupperna (konservativa EPP och sossarna PSE) har beslutat alla ändringsförslag automatiskt ska falla om kompromisserna på respektive del av klimatpaketet röstas igenom. Detta skulle innebära att vi inte kunde ta ställning till t ex mitt och vänstergruppens krav på att max 50 procent av minskningarna för göras i utvecklingsländer och/eller att utsläppskravet för personbilar på 95 gram till 2020 skulle bli bindande (och inte som nu en till icke-förpliktigande önskan).

Man kan fråga sig vad EPP och PSE hade för intresse i att inte låta dessa ändringsförslag komma upp i dagen? Jag tror på två svar:
1. Om något att dessa ändringsförslag skulle ha gått igenom skulle överenskommelsen med ministerrådet ha förändrats, och därmed äventyras. Det är den välvilliga tolkningen. Den mer troliga är:
2. Flera av ändringsförslagen skulle vara känsliga att rösta emot för, särskilt, socialdemokraterna, som ex vis ville ha mer av minskningsåtgärder på hemmaplan och hårdare krav på bilindustrin. Om de kommer upp till omröstning måste de ta ställning och röstar de emot kommer väljarna att se det i den snart stundande valrörelsen.

I vilket fall som helst är det en demokratisk rättighet att kunna lägga ändringsförslag och sedan få rösta på dessa. Återigen har de två största partigrupperna visat sin arrogans inför demokratin. I egenskap av att vara störst kan de göra som de vill. Det är en förfärlig och maktfullkomlig inställning. Tyvärr är det inte första gången de sätter demokratin ur spel. De svenska ledamöter (sossarna, moderaterna och kd) som ingår i dessa grupper borde kräva ett slut på detta. Det är det minsta man kan begära.

P S Min protest mot denna kupp (anförande i ordningsfråga, något som är ovanligt, skrolla fram till Holm Jens och mitt anförande från 17/12).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Klimatkuppen igår”

 1. Profilbild för Eva Nordahl
  Eva Nordahl

  Hej Jens!

  1.Tack för informationen!

  2. Har du rätt url för din protest?
  Jag hittade den via:
  http://www.europarl.europa.eu/sce/server/internet/cre/sce_cre_01.jsp
  Och på franska har den titeln:
  Fibromyalgie

  3. Jag hittar heller inte anförandet via:
  http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/faces/vod/player.jsp?date=20081217
  Stämmer det, eller har jag bara inte hittat det? Men den typ av diskussion kanske inte normalt finns med på EP LIVE?

  Tack!

 2. Profilbild för jens

  Hej Eva,
  Länken är korrigerad.
  Tack för det.
  Jag har fått en mycket felaktig och märklig rubrik för mitt tal. Ingen ordning på parlamentets byråkrater 🙂