Poznan – slut

Har just lämnat Poznan. Avslutningsceremonin pågår fortfarande. Vad jag vet har ingen konkret presenterats om t ex Anpassningsfonden. Det återstår att se vad som händer.

Det har varit några smått omtumlande dagar. Det är lätt att bli nedslagen över allt som inte görs, EUs urvattnande av klimatpaketet, att vi lägger över ansvaret till andra länder m m. Men samtidig har det varit extremt upplyftande att träffa alla engagerade representanter från världens alla hörn. Det är rätt häftigt att så många människor kan enas bakom en och samma paroll: minska utsläppen – rädda världen.

Om jag ska nämna ett enda starkt intryck så blir det nog känslan av att utvecklingsländerna känns mer och mer enade. Det här är verkligen en fråga om Nord (vi som släpper ut) mot Syd (de som drabbas värst). Detta har också varit mycket tydligt i inlägg, på möten, bland aktivister och andra som är här: Det är den rika världen som ställt till det, då är det vi som också måste lösa det. Ska ex vis bli intressant att följa G77-gruppen och Kinas krav på resursöverföring till Syd.

Det är nog inte för intet att resursöverföring till Syd och hur Nord ska ta sitt ansvar har varit huvudspörsmålet här i Poznan. I det perspektivet är det extra deprimerande, snudd på pinsamt, med den svenska regeringens påtryckningar för mer och mer CDM och mindre ansvar på hemmaplan.

Klimatansvar och rättvisa går hand i hand. Fortsättning följer i Köpenhamn nästa år.

Se vårt senaste pressmeddelande om Poznan.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Poznan – slut”

  1. […] nu i klimatförhandlingarna. Det hade varit bättre att låta allt börja om från där man stod i Poznan och ta nya tag vid toppmötet i Mexiko i december. Hellre inget avtal än ett […]