Poznan – avslutning

Avslutningsceremonin har inletts i Poznan. Kan inte säga att det har börjat på det mest högtidliga sättet. En lång räcka av anföranden kommer nu att hållas från representanter från olika länder. Just nu talar Albaniens miljöminister.

Alla väntar på ett klargörande om vad som ska hända med en av de stora knäckfrågorna här, Anpassningsfonden. Anpassningsfonden inrättades redan under Kyotoförhandlingarna, för elva år sedan. Tanken var att den skulle användas för att föra över resurser till utvecklingsländer. Men än så länge har i princip inga summor förts över och fonden förfogar nästan inte över några resurser alls. Hög tid för ändring!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Poznan – avslutning”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Vad som behövs föras över är ju också det som kallas IP, alltså patenter av olika slag så länder faktiskt kan utveckla teknik själva. Just nu är ju de som tillverkar t ex li-ion batterier i Kina utan licens brottslingar. Samma är det ju med alla andra produkter, patenter på olika konstruktioner och så vidare. Det gäller ju kraftgenerering, vindkraft, vattenkraft, tom turbinblad. Ibland kan de välja en sämre lösning för att gå runt patenter i bland inte. Man kan inte ha en tekniköverföring genom att de från oss ska köpa den dyraste tekniken på marknaden och ha sämre möjligheter att utveckla tekniken än vad vi har. Stora företag i väst har ju egna patenter och kan ingå i korslicens/patentavtal för att slippa betala för en stor del.