1,5 miljon för två års pendlande

Håll i er nu. Att EU-parlamentet betalar ut hutlösa summor för våra resor är allmänt känt. Men att det var så här mycket var jag inte beredd på. Hela 158 708 euros har parlamentet betalat ut till mig i reseersättningar sedan jag började som EU-parlamentariker september 2006. Alltså, drygt 1,5 miljoner kronor! Detta enligt den genomgång som EU-parlamentets kassa har gjort åt mig (det är de som betalar ut våra reseersättningar). Genomgången gäller från september 2006 till den sista oktober i år.

reseers.jpg
Kvitton på reseutbetalningar.
För varje resa vi gör betalar parlamentet ut en schablonsumma, cirka 20 000 kr t/r Stockholm-Bryssel. Resorna är förstås inte alltid billiga, men ersättningen är långt över vad en vanlig tur-returbiljett brukar kosta (ca 6000-7000 kr). Det innebär alltså att det blir stora överskott på varje resa till Bryssel eller Strasbourg. Ja, helt hutlösa sådana.

Som jag tidigare har berättat skänker jag och Eva-Britt bort allt överskott från våra reseersättningar. Jag skulle tippa på att jag hittills har skänkt bort 700 000 – 800 000 kronor. Pengarna går till vänsterpartiet (partiskatt 27 500 kr/mån) samt till andra organisationer som verkar för miljö, feminism, djurrätt och global rättvisa.

De EU-parlamentariker som inte har en princip att skänka bort sitt överskott blir alltså lätt miljonärer på sitt uppdrag. Sjukt!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”1,5 miljon för två års pendlande”

 1. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Detta slöseri med skattemedel borde anmälas. Kan man anmäla EU till EU-domstolen?

 2. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Ja, varför inte. Du kan alltid testa, men eg ska man väl gå till en nationell domstol först. Hör av dig om du får någon respons.

 3. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Bara ett dilemma Jens: En massa pengar till just Dig och Eva-Britt gör nytta ute i världen. Om EU beslutar att ändra reglerna och spara så kanske de inte kan göra det längre……

  De personer jag visat ditt inlägg för har suckat djupt och skakat på huvudet dock.

  Bara en socialdemokrat har inte visat några reaktioner…..

 4. Profilbild för Baylor

  I think that this is a really neat place.
  I am from Gabon and , too, and now am writing in English, tell me right I wrote the following sentence: ”I spent a couple hours taking out the aggression at the previous wallpaperers on these boards.”

  Thank 😛 Baylor.