Liten seger: Minska införselkvoterna av alkohol

Det är sällan folkhälsan vinner mot marknadsfundamentalismen, men idag skedde en liten seger. Vi röstade för en halvering av de s k införselkvoterna för alkohol (betänkandet Lulling). Idag får absurda mängder föras in. Detta har resulterat i att alkoholkonsumtionen har ökat med 30 procent sedan 1995, då Sverige anslöts till EU.

Idag röstade vi för att införselkvoterna ska vara:
5 liter för sprit
10 liter för starkvin
45 liter för vin
55 liter för starköl.

Idag gäller alltså det dubbla:
10 liter för sprit
20 liter för starkvin
90 liter för vin
110 liter för starköl.

EU-parlamentet har ingen lagstiftande makt på området, men beslutet kan användas – och borde så göras – i opinionsbildande syfte. De nivåer vi beslutade om är fortfarande absurt höga, men iallafall ett steg framåt. Det bästa vore om alkohol helt undantogs som en vanlig vara på EUs inre marknad och att medlemsländerna själva fick bestämma om införselkvoter. Innan Sverige anslöts till EU hade vi extremt mycket lägre införselkvoter än vad som gäller idag.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Liten seger: Minska införselkvoterna av alkohol”

 1. Profilbild för Johan Örjes

  Kul!
  Förhoppningsvis kan det så småningom ge resultat i sänkta införselkvoter!

  Johan Örjes

 2. Profilbild för Niklas

  Hej!

  Enligt Henrik Alexandersson (henrikalexandersson.blogspot.com/) lade du och Eva-Britt Svensson ner era röster i omröstningen, men nu när jag läser ditt inlägg så verkar ju detta dessbättre inte stämma?

  Hur som helst känns det bra med ett steg i rätt riktning, även om det finns mycket kvar att göra.

 3. Profilbild för jens

  Nej, vi har röstat för.

 4. Profilbild för Per-Åke Andersson
  Per-Åke Andersson

  All heder till alla meppare som drivit fram det här beslutet. Är det någon av svenskarna som gått emot det, har de sannolikt förbrukat all trovärdighet i folkhälsopolitiska sammanhang. Jag kommer inför valet i juni att använda mig av röstningen 18 november i införselfrågan i debatter och valrörelse.