Djurförsöksdirektivet presenterat

Äntligen, ett år försenat, har EU-kommissionen skrivit fram förslaget till nytt djurförsöksdirektiv. Miljökommissionär Stavros Dimas har vid upprepade tillfällen lovat att direktivet skulle ha kommit fram, bland annat på min konferens i våras. Det nuvarande, 86/609EEC, är 22 år gammalt, så behovet av modern djurförsökslagstiftning är stor.

I korthet innebär kommissionens nya förslag:
* Djurförsök får endast göras när det inte finns andra alternativ än just djur.

Min kommentar: Mycket bra, och kan – om det efterföljs – leda till minskningar av djur som utnyttjas. Detta gäller redan i Sverige, men har inte lett till minskningar, tvärt om djurförsöken ökar i Sverige och EU.

Djurförsöken ska ”bringas ned till ett minimum”.
Min kommentar: Som ovan: Bra om man tar det på allvar. Det står faktist redan i nuvarande direktiv, men kanske kan man säga att skrivningen stärks (med referenser till de s k tre R:en etc)

Förbud mot djurförsök på stora apor (chimpanzer, gorillor, orangutanger och bonoboapor).
Min kommentar: Detta är bra, men det är tyvärr förenat med flera undantag. Dessutom görs inte sådana här försök idag i Europa. Dessvärre ingen utfasningsplan för utnyttjande av primater, som vi i EU-parlamentet har krävt.

Förbud mot försök med viltfångade apor/primater.
Min kommentar: Bra, men inget revolutionerande.

Etisk prövning inför varje djurförsök.
Min kommentar: Bra, och det liknar det system som vi redan har i Sverige med s k djurförsöksetiska nämnder. Tyvärr fungerar inte vårt system särskilt bra. Men det är ändå bättre med en etisk prövning än ingen alls.

Minimikrav för hur djuren ska hållas.
Min kommentar: Bra men inget revolutionerande.

Slutsatser:
1. Bra att direktivet nu har skrivits fram, men förseningen är oacceptabel. Vi har fått tjata på kommissionen länge.
2. Synd att man inte skriver in konkreta minskningskrav på hur mycket djuranvändningen ska minska med för varje år (på samma sätt som man gör med växthusgasutsläpp). Detta borde ha varit en konsekvens av ambitionen att bringa ned djurförsöken till ”ett minimum”. Över 12 miljoner djur dödas i försök varje år, drygt 500 000 i Sverige. Siffran ökar i Sverige såväl som EU.
3. En besvikelse att det inte blev något utfasningsplan för djurförsök på primater (makaker, rhesuapor m m), som vi i EU-parlamentet krävt.
4. Förfärligt illa att ingen tydlig referens görs till EUs alternativcenter ECVAM, med löften om ökande anslag och plan för hur alternativ till djurförsök ska tas fram. EU-kommissionen försöker, tvärt om, krympa anslagen. Dess driftige chef, Thomas Hartung, fick sparken i våras.
5. Nu landar detta hos EU-parlamentet och oss i miljöutskottet. Striden har bara börjat…

Se mitt pressmeddelande från igår.
Se också Stiftelsen Forsking utan Djurförsöks senaste stipendium till Hans-Gustaf Ljunggren på KI, om alternativ till schimpansförsök i forskning kring hepatit C.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Djurförsöksdirektivet presenterat”

  1. Profilbild för Johanna
    Johanna

    Ja, en minskningsplan borde vara det mest prioriterade.
    Svagt att det ska ta ett år av fördröjning för kommissionen. Oacceptabelt!