Öppet brev till nya handelskommissionären

Nedan mitt öppna brev till nyutnämnda handelskommissionären, Catherine Ashton.
Ladda ned brevet, på svenska: Ashton_öppetbrev_HOLM.doc
Engelska: Ashton_openletter_HOLM1.doc
Strasbourg, 2008-10-22

Öppet brev till den nyutnämnde handelskommissionären Catherine Ashton
Ashton, ut med Business Europe från EU-kommissionen
Catherine Ashton, välkommen till Din post som ny EU-kommissionär för handel. Jag hoppas vi kan ha ett gott samarbete, i synnerhet i frågor som rör miljö och global rättvisa.

Under hösten 2006 presenterade Din föregångare Peter Mandelson strategidokumentet Global Europe. Många av oss förvånades av dess extremt långtgående krav på avreglerad handel och öppnande av globala marknader för europeiska företag. Global Europe, som betraktas som Lissabonstrategins externa dimension, utformades av kommissionens tjänstemän i nära samröre med de europeiska storföretagen och deras intresseorganisation i Bryssel; Business Europe.

EU talar ofta och gärna om de fattiga ländernas villkor och prioriteringar. Men det är i handlingen som retoriken sätts på prov. EU bedriver idag en handelspolitik som är direkt utvecklingsfientlig och som lägger tungvikten vid de stora företagens kommersiella intressen framför fattigdomsbekämpning och rättvisa handelsregler. En väsentlig orsak till detta är just Business Europes närvaro och prägel på utformningen av unionens handelspolitik.

Det förtroliga förhållandet mellan generaldirektoriatet för handel och Business Europe har länge varit en källa till oro. Men att samarbetet nu konkretiseras och tar ett steg vidare är mer än bekymmersamt. Att Business Europe den 28 oktober skall anordna konferensen ”Going Global” i kommissionens egna lokaler i Bryssel med deltagande från flera kommissionärer där Global Europe skall utvärderas är direkt upprörande. Detta sänder illavarslande signaler till medborgarna i Europa i en tid då unionens legitimitet redan ifrågasätts på flera håll.

Detta kan väl inte vara i linje med den opartiskhet som ska vara kommissionens signum? Catherine Ashton Du har nu en gyllene möjlighet att ändra på detta. Catherine Ashton, jag uppmanar Dig att:
1. Behandla Business Europe som den lobbyorganisation de är.
2. Förflytta Business Europe ut ur Dina lokaler. De har råd att hyra en lokal på öppna marknaden.
3. Verka för fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling genom ett närmare samarbete med utvecklingsländer och biståndsorganisationerna i Europa.
Med vänliga hälsningar,

Jens HOLM, EU-parlamentariker (v), ledamot av handelsutskottet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Öppet brev till nya handelskommissionären”

 1. Profilbild för Ellen
  Ellen

  Hej! Vänstern i Götet stod i Brunnsparken igår i en liten valstuga och informerade om att RD skulle rösta om Lissabonfördraget. I alla fall.
  Jo, har du fått svar på brevet?
  Och, jag undrar om det blir nån skillnad med Ashton som kommissionär?
  Och om du hört något om ett tal Mandelson kanske höll 2006 om att vi ska vara typ glada åt att Europa håller på att avreglera och bli mer som USA (med välfärden)?
  Väl mött! Fortsätt med det du gör!
  /En av anti-EPAs-aktivisterna i Götet