Carlgren förhandlar bort Sveriges och EUs trovärdighet

Jag har en debattartikel på Europaportalen idag. Läs där eller nedan.

Carlgren förhandlar bort Sveriges och EUs trovärdighet
Europaportalen 2008-10-20
Just nu är miljöminister Andreas Carlgren (c) i Luxemburg och förhandlar om EUs klimatpaket. Till alla som tror att Carlgren driver på för ambitiösa målsättningar kan jag säga: Ni har fel! Sverige försöker öppna kryphål i EUs miljöåtagande.
 
Sverige vill nämligen öka tillgången till så kallade flexibla mekanismer. Flexibla mekanismer möjliggör för industriländer att förlägga delar av sina utsläppsminskningar i utvecklingsländer. Detta brukar göras i så kallade Clean Development Mechanism-projekt. Det kan bland annat handla om att rensa en skorsten från utsläpp, bygga om avfallsdeponier eller byte till förnyelsebart bränsle.
 
EU riskerar sin trovärdighet
Dessa åtgärder gör alltså att EUs mål om att minska utsläppen med 20 procent till 2020 inte kommer innebära minskningar med 20 procent inom EU. En stor del av minskningarna kommer att göras i utvecklingsländer.

Ett stort problem med de flexibla mekanismerna är att de fördröjer de nödvändiga satsningar på minskningar av utsläppen där de historiskt sett har varit störst, nämligen i i-länderna. Om det är billigare för ett företag att köpa upp billiga CDM-projekt i Kina istället för att investera i ny miljövänlig teknik gör man förstås det förstnämnda.

Ett annat stort problem är att EUs och industriländernas trovärdighet som pionjärer i klimatkampen undermineras. Hur ska vi kunna komma till Kina och Indien och be de minska sina utsläpp när vi själva inte gör det i praktiken?
 
Svårt att värdera
Det är också i praktiken extremt svårt att beräkna vad som egentligen är projekt som verkligen minskar utsläppen. En tysk studie visar att hela i 40 procent av CDM-projekten var det oklart om projekten överhuvudtaget var additionella, d v s att bidrog minskningar av utsläppen.

Det här är en av de bortglömda frågorna i klimatdebatten. Ska EU och Sverige ha rätt att fly från vårt historiska klimatansvar?

Ny statistik från EU-kommissionen visar att redan för perioden 2008-2020 kommer över hälften av EUs utsläppsminskningar göras med CDM-projekt. Ja, ni läste rätt; mer än hälften! Trots detta vill Carlgren ha ännu mer av det.

Detta har fått miljöorganisationer i Bryssel att fråga sig vad Sverige egentligen sysslar med. Vårt goda miljöanseende håller på att raseras av den borgerliga regeringen som inte är beredda att ta sitt miljöansvar på hemmaplan.

Hur mycket av utsläppsminskningarna tycker egentligen Andreas Carlgren ska göras på hemmaplan, i Sverige och EU?
Jens Holm, EU-parlamentariker (v), ledamot av miljö- och klimatutskottet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Carlgren förhandlar bort Sveriges och EUs trovärdighet”

  1. Profilbild för nike nba basketball shoes

    your words ring true like a crystal bell.