EU-parlamentet vill förbjuda transfetter

En annan liten seger. För några timmar sedan röstade vi för ett förbud mot transfetter (rapporten Foglietta). Medan vi väntar på ett sånt blir av (och vi vet inte om det blir så, eftersom parlamentet inte bestämmer i denna fråga) borde Sverige gå före och införa ett sånt förbud.

Se vad EU-kommissionen svarade när jag pressade dem på detta i våras.

Mitt tal om övervikt och transfetter från igår.

Nedan mitt pressmeddelande.

EU-parlamentet vill förbjuda transfetter 
EU-parlamentet stödde idag ett förslag om att förbjuda transfetter. Ledamöterna vill också att medlemsländerna ska kunna gå före med skilda momssatser för mat som förebygger fetma.
 
Besluten togs under behandlingen av ett icke lagstiftande betänkande om problemen med fetma bland EU-medborgarna (Betänkande Foglietta).
 
– Nu är det dags att förbjuda transfetter, säger Jens Holm (v), EU-parlamentariker. De må vara bra för ett fåtal företag som kan göra stora profiter, men för hälsan är de dåliga och borde plockas bort från marknaden. Nu är det upp till EU-kommissionen att komma med ett konkret förslag hur förbudet ska gå till. Sverige borde redan nu gå före och stoppa transfetterna.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”EU-parlamentet vill förbjuda transfetter”

  1. […] vi rödgröna bland annat föreslagit ett förbud mot s k industriellt framställda transfetter. I EU-parlamentet röstade vi för ett sådant hösten 2008. Även Nordiska rådet har uppmanat de nordiska länderna att införa ett […]