Lillgrund – framtidens energi

lillgrund_2.jpg
I fredags besökte jag Lillgrund, världens tredje största vindkraftspark till havs. 48 stycken 115 meter höga vindsnurror producerar 330 Gigawattimmar el varje år mitt i Öresund. Det motsvarar behovet för 60 000 svenska hushåll. Lillgrund drivs av statliga Vattenfall och är ett bra exempel på vilken storts bra investeringar man kan göra om ambitionerna verkligen finns.

lillgrund.jpgDessvärre driver ju Vattenfall kärnkraft i Sverige och investerar i kolverk i Tyskland, men förhoppningsvis kan projekt som Lillgrund visa detta stora företag – som vi ju äger tillsammans – var framtiden finns: nämligen 115 meter upp i luften och mitt ute i havet.

lillgrund_holm_liten_ny.jpg Vattenfalls framtida Nordeninvesteringar pekar i allafall år det hållet: Fram till 2016 kommer företaget investera drygt 80 miljarder kr. Hälften av detta, 40 miljarder, kommer gå till vindkraft, 25 till att uppgradera svenska kärnkraftverk och 11 till vattenkraften. Inget borde förstås gå till kärnkraften, men det faktum att vind får mest får kanske ändå ses som ett steg framåt.

I ett europeiskt perspektiv ligger Sverige dock långt efter länder som Tyskland, Spanien och Danmark. Enligt uppgifter från EWEA (den europeiska vindkraftsorganisationen, som jag träffade förra veckan) ser proportionerna ut enligt nedan.

Vindkraft i Europa 2007 i MWh (de 12 bästa länderna)se mer.

Tyskland          22 000
Spanien           15 000
Danmark           3 100
Italien               2 700
Frankrike           2 400
Storbritannien    2 400
Portugal            2 100
Nederländerna    1 700
Österrike            1 000
Grekland               900
Irland                    800
Sverige                800

Totalt Europa   57 000 MWh


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Lillgrund – framtidens energi”

 1. Profilbild för christoffer

  så berätta för mig vad ska vi göra då det inte blåser ? frö det finns dagar då det inte blåser, det finns till och med veckor då det inte blåser.
  Dessa veckor är ofta under vintern. Vad ska vi använda för att värma våra hus då ?

  Sanningen är att vindkraft inte är praktiskt för att generera basbehovet av elektricitet. för det behöver vi andra typer av kraft.

  Sen så kan vi göra lite matte på hur mycket vindkraft som skulle behövas för att ersätta tex oljekonsumtionen i Sverige. den var i 2006 ca 250TWH så vi skulle behöva bygga ca 760 vindkraftsparker lika stora som lilgrund för att ersätta dem. Var ska vi ställa dem ? och var ska vi placera batterierna som lagrar energin under stiljten ?

  se

 2. Profilbild för jens

  Det behöver inte blåsa mer än 3 sekundmeter för att energi ska genereras vid Lillgrund. Så det finns goda förutsättningar. A l l energi behöver förstås inte ersättas med vind, men det borde vara ett komplement. Det finns gott om utrymme.

 3. Profilbild för christoffer

  Och det finns som sagt gott om tillfällen då det inte sker under perioder så långa som 10 dagar. Se min länk längst ner, andra pdf’en, kapitel 26, där har du FAKTA.

  Kolla upp vilka problem som det är att lösa och vad det kostar.

  Jag skulle rekomendera dig att läsa ”Sustainable energy without the hot air” (http://www.inference.phy.cam.ac.uk/sustainable/book/tex/ps/Welcome.html) Den är helt gratis och väl värd tiden.

  /C

 4. […] skulle man kunna ha gjort för de pengarna? Den stora vindkraftsparken Lillgrund kostade knappt 2 miljarder kronor att färdigställa. Hade den byggts på land hade priset blivit […]

 5. […] Lillgrund, Rapport om uttagsskatten, DN […]

 6. Profilbild för smiminoump
  smiminoump

  самый легкий способ похудеть ален карр аудиодиета суп для толстяковпохудение по доктору ужеговузаказ лекарств для похудения тайвань обезжиривание дикоросами по россиипоставить кнопку для похуденияэффективное похудение за короткое времяпрофессор-диетолог маргарита королевадиета анжелины джолитри толстяка сайт с диетамифитодол-для снижения веса купитьтоп зимних диет звездрисовая диета на 10 днейнистар чай для похудениягороскоп как стать красивой и похудетькак быстро похудеть без всяких диетупражнения для детей для похуденияпричины лишнего веса после родовдиета при высокой кислотности желудкаменю на семь дней диета 5диета для повышения гемоглабина