Bort med kemikalierna från nappflaskan

Kemikalien bisfenol A finns i en mängd plastmaterial. Nu visar en helt ny – och unik i sitt slag – nordamerikansk studie (på 1500 människor) att risken för hjärtsjukdomar och diabetes ökar avsevärt med halten bisfenol i kroppen. Detta är upprörande. Bisfenol finns bland annat i nappflaskor. Jag har själv hittat märkningen ”7” i botten på nappflaskor hemma. 7 eller PC betyder just att flaskan innehåller polykarbonatplast, där bisfenol ingår (det är bisfenolen som gör att plasten blir hård).

Det är absurt att detta får finnas ute på marknaden, i synnerhet i barnprodukter. Det faktum att spridningsrisken ökar med värme och lång exponering gör nog ingen förälder tryggare (vad gör man inte just med en vällingflaska? Värmer upp och använder länge). Sverige borde omedelbart begränsa förekomsten av bisfenol, med sikte på ett förbud. På sikt – för sånt här tar tyvärr ofta lång tid – borde man också stoppa det i hela EU.

Jag ska ta upp den här frågan med EU-kommissionen. Återkommer när det händer något.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Bort med kemikalierna från nappflaskan”

  1. […] vänta på ett EU-förbud mot bisfenol A är inget att hoppas på. Jag tog upp bisfenolen med EU-kommissionen redan för två år sedan, men intresset för ett förbud var tyvärr lågt. […]