Pachauri vill ha köttskatt

I lördags talade FNs klimatpanels ordförande Rajendra Pachauri inför en fullsatt aula på temat, ”Less Meat – Less Heat” i den belgiska staden Gent. Pachauri har tidigare kritiserat köttindustrin från ett miljöperspektiv, men detta föredrag  var nog rätt speciellt eftersom det enbart handlade om köttkonsumtion och dess miljöeffekter. Den belgiska vegetariska organisationen EVA har lagt ut hans intressanta föredrag på nätet. Intressant är att han tar fasta på EVAs kampanj Donderdag Veggiedag, att göra alla torsdagar till en vegetarisk dag. Om alla flamländare skulle anamma den (norra delen av Belgien) skulle det motsvara de minskade utsläppen från borttagandet av hela 500 000 personbilar. Enbart genom att göra detta skulle Flandern nå halvvägs till sina Kyotoåtaganden.

pachauri.jpg
Rajendra Pachauri pläderar för minskad köttkonsumtion i svt (25/12-07).

Men nu kommer det intressantaste: Häromdagen (den 1 sep) läste jag i dagstidningen De Morgen att Pachauri plädererar för en form av köttskatt. Pachauri säger nämligen:

”Met een taks op vlees zounden mensen misschien ook minder vlees eten.”

Det borde – på ett ungefär – betyda:

”Med en skatt på kött kommer människor troligen äta mindre kött.”

Ett rätt enastående uttalande och förhoppningsvis kommer det så småningom också få ett tydligare genomslag i klimatpanelens rekommendationer i framtiden.

Pachauri blev själv vegetarian för tio år sedan, något som – enligt hans föredrag – har besparat honom 12 ton utsläpp av koldioxidekvivalenter. 12 ton CO2, det motsvarar att åka bil två varv runt jorden.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Pachauri vill ha köttskatt”

 1. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Tack för tipset. Tycket dock inte att det är några glädjande nyheter att svenska forskare försöker få människor i utvecklingsländer att äta mer kött och att producera det på ett mer ”intensiv sätt” (som man sa i programmet).
  Instämmer dock i – vad som alltså sas i programmet – att vi i den rika världen måste äta mindre kött. Frank kanske oxå kan hålla med om det…

 2. Profilbild för VeggieJonas

  Hej Jens,

  Du är välkommen att lägga till dig på VeggieToppen http://www.veggiemind.com/veggietoppen

  mvh/ Jonas