Havshöjningen värre än väntat

Nu kommer nya forskningsrön som pekar på det som många varnat för: Höjningen av havsnivåerna kommer troligen bli mycket större än det som IPCC tidigare varnat för. Klimatpanelen har ju tidigare talat om höjningar på mellan 20-60 cm under detta århundrade. Denna siffra har man förvisso redan reviderat.

isberg_vatten.jpg
Smältande isberg från Jacobshavnsglaciären.

 

Nu menar forskare i senaste numret av Science, refererade i Svenska Dagbladet, att höjningen kan bli 80 cm under detta århundrade. Avsmältningarna av Grönlandsglaciärerna går fortare än man tidigare trott. Jacobshavnsglaciären – världens troligen största och nu snabbast smältande – har t ex fördubblat sin avsmältningshastighet bara under de senaste tio åren. Det är smått surrealistiskt – och skrämmande – att se hur fort det går. Se gärna mitt bildspel On Thin Ice.

Trots denna och flera andra rapporter som talar om en skredvis utveckling – alltså inte en linjär – verkar fortfarande flera ledande forskare ha svårt att ta till sig dessa rön. Rickard Warlenius diskuterar detta i senaste Arbetaren.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Havshöjningen värre än väntat”

 1. Profilbild för John Omark
  John Omark

  Hei Jens. (Jad är norsk, men försöker skriva svensk):
  Det är en ting jag har undrats över den senaste tiden, och det är hur situationen blir för de kärnkraftreaktorerne som ligger näre ned mot havsytan i dag om vatnet om 50-100 år börjar stiga över kylvattenpumpar og avlopp. Reaktorerna kan naturligvis stöngas ner i god tid, men vad vad göra med brensle och utbrukt brensle? Kan detta bli et globalt problem? Det är möjlig jag oroar mig i onödan, men vore jag ansvarlig i denna sektoren, så ville jag utreda problemet. Under alle omstendigheter kan de ju inte längre producera el. Det är kanskje inte lätt att svara på detta rakt av, men jag tänkte kanskje du hadde möjlgheten att fråga expertisen om detta.
  Mvh John Omark
  Lysvik i Värmland

  1. Profilbild för jens
   jens

   Hej John
   Du har helt klart en poäng. Jag tar med mig frågan till framtida tillfällen. Vill du ha snabbt svar får du nog fråga någon annan.
   mvh jens