Presstödet: regeringen lämnar över slaktkniven till EU

Idag låter kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) meddela att regeringen inte törs fatta ett eget beslut om de framtida presstödet. Istället lämpar man över frågan på EU-kommissionen. Fortsättningen på detta är ganska förutsägbar. EU-kommissionen har tidigare svarat (läs svaren till mig från kommissionär Neelie Kroes) att det svenska presstödet kan vara konkurrenshämmande eftersom vi ger statliga pengar till enskilda medier samt att medierna nu opererar på en europeisk marknad, vilket ytterligare komplocerar vårt system. Samtidigt har kommissionen meddelat mig att om det inte finns någon konkret anmälan behöver de inte granska presstödet.

Nu är det helt klart att det blir EU-kommissionen som får stå med slaktkniven och skära i presstödet. Adelsohn Liljeroth har nu bett dem ta upp frågan. Bonnier och nyliberalerna i regeringen kan jubla, de som värnar om mångfald i medierna har skäl till att vara oroliga. Ännu ett exempel på svensk undfallenhet och fegete inför EU kan läggas till handlingarna.

2 reaktioner på ”Presstödet: regeringen lämnar över slaktkniven till EU

  1. Fast lite märkligt utformat är ändå det svenska presstödet. Man kan nästan tycka att det är stötande att Bonniermedier får presstöd? Det borde inte avskaffas men däremot göras om.

  2. Ja det kan man tycka eftersom det väl i princip bara finns nyliberal media kvar så kan vi väl lika gärna fimpa skräpet……

    (menar jag allvar eller inte, tja det förtäljer inte historien)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s