EU – slutenhet som princip

Journalistförbundets ledning har stångat emot samma stenvägg av slutenhet som jag gjorde tidigare i år. De har, precis som jag, förgäves försökt få ut Bonniers hemliga klagan mot det svenska presstödet. ”Vi har fått en deprimerande illustration av den hur de gällande reglerna fungerar. Allmänintresset kommer i andra hand”, skriver Journalistförbundet på dagens DN-debatt.

Mycket riktigt konstaterar de att EUs institutioner sannolikt kommer bli ännu mer slutna i framtiden. I Margot Wallströms förslag till s k Öppenhetsdirektiv är det slutenheten som är grundprincipen. Tvärt emot vår offentlighetsprincip med andra ord.

En mycket relevant farhåga är att detta på sikt inte bara kommer att fortsätta att hålla EU slutet som en mussla, utan också att Sverige måste förändra vår offentlighetsprincip. Det vore ett dråpslag mot trehundra år av öppenhet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”EU – slutenhet som princip”

  1. Profilbild för Petter
    Petter

    Tråkigt, det ser illa ut.