Strider FRA mot de mänskliga rättigheterna?

Strider FRA-lagen mot Europarådets konvention om de mänskliga rättigheterna? Mycket tyder på det (se ex art 8 om skydd för privat- och familjeliv). EU säger sig basera sin politik på grundval av konventionen. Därför vore det mycket intressant att veta vad EU-kommissionen anser om att andra EU-medborgare kan bli avlyssnade och spionerade på av Försvarets radioanstalt. Jag har därför skickat in frågan nedan till EU-kommissionen. Se den också som fil: FRA_fr_KOMM_2008-07-16.doc

Svar ska fås inom sex veckor. Eftersom det nu är uppehåll under augusti borde ett svar kunna komma i slutet av september.

2008-07-16, FRÅGA TILL EU-KOMMISSIONEN
Den nya lagstiftningen kring Försvarets radioanstalt (FRA) innebär att Sverige kommer få den mest omfattande officiella signalspaningen i västra Europa. För första gången kommer en statlig myndighet få legal rätt att avlyssna medborgares kommunikationer i form av till exempel telefonsamtal, SMS, e-post och/eller besök på olika hemsidor. Förutsättningen är att trafiken passerat gränsen, och skanningen kommer att ske utifrån ”yttre hot mot landet”. Det har beräknats att ungefär vart 1000:e e-postmeddelande kommer att läsas. Föga förvånande har lagstiftningen gett upphov till betydande uppståndelse och det finns en mycket befogad oro för vad som kommer att hända med den personliga integriteten. Flera ledamöter i det svenska lagrådet konstaterade att FRA-lagen riskerar bryta mot Europakonventionen.
 
Lagstiftningen kommer även att innebära att utländska medborgares kommunikationer kommer att avläsas, om mottagaren finns i Sverige. Således riskerar även dessa medborgares integritet att kränkas. 
 
Hur ser kommissionen på den nya FRA-lagstiftningen i Sverige, i synnerhet med avseende på oron om att lagen kan bryta mot Europakonventionens krav på personlig integritet?

Jens Holm, EU-parlamentariker, GUE/NGL


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Strider FRA mot de mänskliga rättigheterna?”

 1. Profilbild för Mike
  Mike

  Fra strider mot allt osm kan betecknas som normalt i vårat moderna samhälle.

 2. Profilbild för Mikael Nilsson

  Har du pratat med Benoit HAMON om detta? Han ställde också en fråga, 10 juni.

  http://www.europarl.europa.eu/sidesSearch/search.do?type=QP&language=EN&term=6&author=28159

  Var kan man se svaren?

 3. Profilbild för Jens Holm
  Jens Holm

  Den hade jag missat. Verkligen en bra fråga. Svar ska han få inom sex veckor. I det här fallet lär det bli i aug/sept eftersom det snart är sommaruppehåll. Svaret läggs upp i anslutning till själva frågan.
  Får försöka koordinera ett motstånd med Hamon och andra EU-parlamentariker till hösten.

 4. Profilbild för Jan Wester
  Jan Wester

  Ibland får jag uppfattningen att nyliberaler beundrar och älskar vissa inslag i de s.k. kommunistiska staterna. Övervakningen mot medborgarna är en sådan sak. Den har provats och misslyckats men det låtsas man inte om!
  Att bygga EU till en överstatlig superstat är väl också ett sätt att bakvägen bygga det s.k. kommunistiska samhället. Som hela tiden är så fel och förhatligt. Men när det görs med nyliberala förtecken är inget fel utan då är det nödvändigt!

 5. Profilbild för Petter
  Petter

  Är ju inte bara kommunister som byggt totalitära stater. Världens sk demokratiska förebilder har också begått folkmord, stött totalitära stater och hållit undan uppgifter om utomrättsliga avrättningar av politiska fångar och folkmord av ”dissidenter” som de själva bevittnat i många fall.

  Man kan inte göra en indelning av världen utifrån att vissa länder inte skulle begått folkrättsbrott och att andra är värsta bovarna i den bemärkelsen.

  När det gäller EU, så har t ex lagring om trafikdata för datatrafik (internet) funnits som förslag sedan minst 1996. Kollade upp det lite grann för flera år sedan innan vi hade samma diskussion i Sverige.

  Sen är det såklart politikerna stödjer något så länge det är _de_ som har makten.

  Många politiker vill också se ett federalt europa. Varför kan man ju fråga sig, för var slutar det? Rimligen en världsstat? För då finns det ju inga parter att kämpa om makten med längre. (Förutom interna hot). Fast jag tror för mycket på suveränitet för att tro på en federal stormaktsmodell, dessutom har vi ju redan organisationer som FN som byggs av suveräna stater där FN ändå har auktoritet. Varför vissa inte tycker det räcker att vi kan agera som individuella stater vet jag inte riktigt, i dagsläget är ju alla EU-uppdrag frivilliga. När det t ex gäller militär makt. Men illusionen om ett enat EU ger ju makt det med. Om det är så eller inte spelar mindre roll så länge en stor del av världen ser oss som ”EU” istället för en samling stater.