Livsmedelsverket: Nötkött 100 gånger värre än bönor

Livsmedelsverket hållerpå att se över sina kostråd. I framtiden kan vi utgå från att verket kommer förespråka en minskad kötkonsumtion. Detta efter att de har tagit fram en ny studie om bland annat köttets klimatpåverkan.

”Underlaget visar tydligt att vissa livsmedel, till exempel nötkött, belastar miljön mycket, medan andra, exempelvis bönor, ger betydligt mindre påverkan. En enkel sak som att äta lite mindre kött och i stället mer baljväxter skulle alltså kunna ge stora miljövinster. Nötkött genererar hundra gånger så mycket växthusgaser som motsvarande mängd bönor”, säger Monika Pearson, nutritionist och projektledare på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande nyligen.

De nya kostråden ska vara klara till årskiftet 2008/2009. Till dess borde en köttskatt tas fram, så veggo blir billigare och kött dyrare.

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Livsmedelsverket: Nötkött 100 gånger värre än bönor”

  1. Profilbild för Frank Nilsson

    Att man konstaterar att djurhållning baserad på spannmålsodling och annan odling av kraftfoder är miljöbelastande, visar bara hur belastande på miljön denna odling är, mest därför att den kräver konstgödsel.

    Gräsbetande djur utgör en mindre belastning på miljön än spannmål odlad med hjälp av konstgödesel.

    Vi måste öka djurhållningen för att komma bort från kostgödslingen. Varför argumenterar ni för en mathållning som kräver stor insats av konstgödsel?

    Kött är människans naturliga föda. Man skulle kanske önska att det var annorlunda, men önskningar förändrar inte fakta.