Colombia – Piedad Cordoba en modig liberal

I går arrangerade jag en hearing med senatorn från Colombias liberala parti, Piedad Cordoba. Cordoba är en modig förkämpe för en fredlig lösning på konflikten i Colombia. Hon har nyligen anklagats av Colombias riksåklagare (tidigare minister hos president Uribe, så var det med det oberoendet) för att ha kopplingar till gerillan Farc. Inte bara hon utan flera andra ledande politiker och journalister har hamnat under samma bannbula och kan nu dömas till dryga straff för detta. Brottet är att de har haft kontakt med gerillan.

cordoba_holm.jpg
Hearing med Piedad Cordoba

I Cordobas fall handlar det om att verka för en fredslösning och frisläppande av fångar. Det senare lyckades hon med i höstas, då hon, Röda Korset och Venezuelas president Hugo Chavez fick Farc att villkorslöst släppa sex fångar. Men i ett land som Colombia – med absurda anti-terroristlagar kan detta klassas ett brott. Om detta, det faktum att hela 86 fackföreningsaktivister mördats hittills i år av militärer/paramilitärer och att Farc och andra väpnade grupper omedelbart måste släppa alla fångar och mycket annat handlade Colombiahearingen som jag arrangerade med andra politiker från de gröna och sossegruppen. Så snart vi blir överens skickar vi en kritisk resolution till Colombiansk media, undertecknad av flera EU-parlamentariker.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Colombia – Piedad Cordoba en modig liberal”

 1. Profilbild för Agneta Liljestam
  Agneta Liljestam

  Hej Jens!
  Jag hörde dig på samhällsredaktionen när du debatterade mot några konservativa personer, tror bl.a. det var någon journalist/chefredaktör (?) från Svenska Dagbladet. Det handlade om Colombia, om att Colombias ambassad ville att Sveriges regering skulle stänga en lokalradio som stödde FARC. Du var jätte-duktig i debatten, jag blev så glad att lyssna på dig. Jag har bott och arbetat i Latinamerika i 10 år (i omgångar) och perioden 2004-2007 besökte jag Colombia ett par gånger. Allt det du sa är sant. Du framstod som en påläst, kunnig person som främjar fred och demokrati. De andra två i P1 programmet hade argument mot dig. Grattis, om alla politiker vore som du skulle ju världen bli bättre!!! Lyssnade också på dig i Stockholm när det var ett seminarium om klimat där regeringens klimatdelegation presenterades (leds av Johan Schaar). Miljöfrågor och situationen i Syd är ödesfrågor. Önskar dig fortsatt lycka till som EU parlamentariker.

  Agneta
  (agronom/miljöekonom och biståndsarbetare)